Društvo

Hoteli koji su bili stožeri razvoja turizma u Sokobanji godinama zatvoreni - čekaju se novi kupci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

12:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sokobanja je poslednjih godina među najposećenijim turističkim destinacijama u Srbiji i obara sve rekorde, a ipak hoteli koji su bili stožeri razvoja turizma, nakon stečaja, godinama su zatvoreni za posetioce i čekaju kupce. U Sokobanji se nadaju da će na današnjoj licitaciji, na kojoj će zainteresovani investitori moći da daju ponude za imovinu preduzeća DOO Lepterija, hoteli Zdravljak i Turist, restoran Čoka i nekoliko sportskih terena, konačno dobiti novog vlasnika.  

Petar Nastić decenijama bar jednom godišnje dolazi u Sokobanju. Dok je hotel Zdravljak radio, bio je, kaže, redovan gost.

"Iz cele Vojvodine su tu dolazili, ne samo moja firma, bio je pun hotel. A sad, vidite, propada", kaže za Euronews Srbija Petar Nastić, penzioner iz Vršca.

Bolja vremena najvećeg hotela u Sokobanji, koji u svom sastavu ima i dva bazena, kuglanu,sportske terene i veliki park, pamti i Saša Đokić, koji je ovde radio sedam godina.    

"Radilo se maksimalno, radničke sportske igre, pripreme sportista, dečiji turuizam, bilo je i 450 gostiju u cugu, bilo je izvanredno", kaže Saša Đokić, bivši radnik i predsednik Skupštine poverilaca DOO Lepterija i dodaje da su radnici tužili firmu, iz opravdanih razloga, i za male pare je doveli u stečaj.

Od te 2015. hotel je u životu održavao zakupac iz Beograda kojem je Agencija za privatizaciju odobravala rad na šest meseci godišnje. 2019. vrata Zdravljaka potpuno su zatvorena za turiste. Slična je sudbina i Turista, hotela u samom centru Sokobanje. Ovi hoteli, ali i restoran Čoka kraj Moravice, sportski tereni za tenis, košarku, fudbal, rukomet čekaju novog vlasnika. Dve licitacije ove godine bile su neuspešne. Procenjena vrednost imovine je oko 875 miliona dinara, a početna cena ponuđena potencijalnim investitorima skoro četiri puta manja.

"Ovaj početni iznos od dva miliona evra deluje nizak, ali još mnogo novca treba uložiti kasnije kako bi to stalo na noge, da se dobije hotel sa tri, četiri ili pet zvezdica", kaže Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja. 

Đokić navodi da je sama zemlja tu skupa, jer se nalazi u strogom centru, na izuzetnoj lokaciji.

U pet hotela u Sokobanji kapacitet je oko dve hiljade ležajeva, još 12 hiljada je u privatnim apartmanima. Novi hoteli značiće, kažu nadležni, za dalji razvoj turizma i još bolje uslove za sve više gostiju iz Srbije i regiona.

"Sigurno će doprineti podizanju kvaliteta turističke ponude i ja očekujem da će neko od ozbiljnih investitora uzeti ovo srce turističko- ugostiteljske ponude u Sokobanji, pre svega mislim na Zdravljak, da će se ozbiljno pozabaviti rekonstrukcijom i stvoriti novi nivo usluga, hotel visoke kategorije", kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.  

Uz bolje uslove za turiste, novi hoteli značiće i nova radna mesta. Bar stotinak ljudi moći će, kažu nadležni, da računa na posao. Ipak, i ovde je, dodaju, problem nedostatak radnika, pa se kroz sistem dualnog obrazovanja školuju ugostitelji i kuvari na koje će potencijalni investitor moći da računa.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Bosko

16.11.2022 22:01

Sta reci,dovede se preduzece do ivice propasti,gurne u stečaj,proda se na licitaciji po unapred dogovorenim uslovima,realizatori se napune kešom i tako.Živela Srbija

petarle

17.11.2022 12:25

To je Srbija,puna lopova i mahera,a ko ispasta,pa obican narod,ostaju bez posla a neki napune dzepove,i bogate se na grbaci naroda,,,

Srbija