Društvo

Ružić: Osigurati primenu propisa kako bismo pomogli učeniku ili nastavniku nad kojim se vrši nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2022

-

15:07

Ružić: Osigurati primenu propisa kako bismo pomogli učeniku ili nastavniku nad kojim se vrši nasilje
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na sastanku ministra prosvete Branka Ružića i predstavnika reprezentativnih sindikata dogovoreno je da Radna grupe za prevenciju i sankcionisanje nasilja u školama razmotri predloge o tome kako usavršiti sistem podrške prevenciji i rešavanja nasilja u školama.

Takođe radna grupa će se baviti i predlozima za veće poštovanje reda i rada u školama, a u njen rad će biti uključeni i predstavnici sindikata.

"U ovom momentu najvažnije je da osiguramo da se sve što je propisano primenjuje, a Radna grupa će, siguran sam, u najkraćem roku proceniti i šta je najbolje preduzeti od novih mera kako bismo pomogli učeniku, odnosno nastavniku nad kojim se vrši nasilje", rekao je Ružić.

Dodao da će se jednaka pažnja posvetiti i unapređenju vaspitnog rada sa učenicima koji izvrše nasilje, jer i njima treba pomoći da se, kako kaže, vrate na dobar put, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Predstavnici sindikata u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija izrazili su potrebu da se ponovo pokrene dijalog o uvođenju platnih razreda i platnih grupa.

Predstavnici Ministarstva finansija su rekli da je budžet u skupštinskoj proceduri i da će biti povišice za prosvetne radnike od 12,5 odsto, a da će o sledećim eventualnim povećanjima biti razgovora.

Inače, u toku je prikupljanje informacija po školama za raspisivanje šeste faze konkursa za zapošljavanje za 50 odsto i više norme, čime će se od prve faze do danas ukupno zaposliti oko 17.000 prosvetnih radnika za stalno.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleksandar

22.11.2022 15:24

Kada drvo krivo posadiš, teško da ćeš dobiti najbolje plodove. Tako biva i sa kućnim vaspitanjem, koje završava u raznim nedozvoljenim situacijama. Na to bi ministar morao da ukaže i da pokrene akciju da se stvari menjaju od jaslica. Naravno, Ružić dužnost obavlja ne prema svom stvarnom znanju i razumevanju pojava u društvu, već je tu samo predstavnik svoje stranke. Zato je “zaboravio” da su mnoge generacije poštovale svoje učitelje i profesore, kao sto su oni poštovali i osnovce i studente.

Srbija