Društvo

Gradnja nacionalnog stadiona u Srbiji: Šta kaže sportska, a šta ekonomska računica?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

16:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ulazi u još jednu godinu sa idejom da gradi naconalni fudbalski stadion. Najviši zvaničnici zemlje u javnosti su spominjali da će koštati od 250 do 350 miliona evra, ali konačna cena objekta nije poznata.

U javnosti se već godinama priča o izgradnji nacionalnog stadiona, jer za stadione Crvene Zvezde i Partizana mnogi smatraju da su zastareli. Ostala je upečatljiva izjava selektora reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića.

"Gde god odemo da igramo, ja se divim, slikam, pravim selfi na stadionu, kao malo dete. Ozbiljno, iskren sam! Da li je to Budimpešta, Ljubljana, Stokholm, Oslo... mnogo mi je lepo da vidim te stadione, te uslove za igru, a mi? Dok se popnem sa terena do svlačionice i od svlačionice... prošli put smo zakasnili... strašno, ajde valjda ćemo dočekati da imamo jedan stadion kakav treba", rekao je Stojković. 

A taj novi stadion se našao i u budžetu i to još 2020. godine, ali, stadiona još nema. Našao se i u državnoj kasi za 2022, a trenutni plan je da bude gotov do 2025. Iz sportskog ugla i ugla selektora stadion je potreban.

"Srbija nema nijedan stadion koji ispunjava kriterijume UEFA i FIFA za međunarodne utakmice sve ovo što Zvezda i Partizan, pa i reprezentacija, poslednjih godina igraju je stvar dobre volje i tolerancije, doduše ne samo prema nama nego i prema mnogim drugim zemljama u regionu. U jednom trenutku će ta tolerancija prestati", kaže novinar lista Danas Zoran Pavić.

Šta pokazuje ekonomska računica?

O mogućnosti renoviranja postojećih stadiona niko ne razmišlja jer se tvrdi da je to nemoguće, pa je tako stadion planiran u budžetu i trebalo bi fazno da se gradi. I dok postoji sportska logika za izgradnju, ima mnogo onih koji navode da ekonomska izostaje.

"Zanimljivo je da su iz budžeta Srbije ispale sada sve stavke za kapitalne investicije osim ovih koje se grade, čak i postrojenje za prečišćavanje kanalizacije, što je od vitalnog značaja za Beograd. Ostao je samo nacionalni stadion. To se planira da se počne iduće godine i ići će u fazama ali do sada kada se sve sabere, neće sve biti iduće ni one druge, ali kada saberete to je oko 540 miliona evra", navodi Biljana Stepanović, urednica Nove ekonomije.

Stepanović ističe da se elektrana Kostolac B3 gradi iz kredita za 617 miliona evra, pa ne vidi zašto stadion mora da košta pola milijarde i zašto je bitniji od elektrane. 

Srbija ne bi bila usamljena sa nacionalnim stadionom, takav objekat imaju recimo Mađarska i Rumunija, a i Hrvatska najavljuje izgradnju stadiona u Zagrebu. Ti objekti se zidaju uz saradnju UEFA, što ni u Beogradu ne bi trebalo da bude izuzetak.

Euronews

Oni koji zagovaraju izgradnju stadiona u Surčinu navode da će to biti samoodrživ objekat. Međutim, ne dele svi to mišljenje.

Pavić kaže da takav "ogromni dinosaurus" mnogo košta i da bi reprezentacija na njemu igrala tri do četiri utakmice godišnje.

"Sve i da Zvezda i Partizan igraju tu utakmice evrospke, to bi bilo 20-ak utakmica godišnje, a da ne govorim i za koncerte. Osim nekih najvećih svetskih zvezda, on bi bio preksup za iznajmljivanje", rekao je Pavić.

Komentari (0)

Srbija