Društvo

Ðokić: BU podržava državnu maturu, ali uz prelazni period u kom bi se paralelno polagala sa prijemnim ispitima

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

15:32

Ðokić: BU podržava državnu maturu, ali uz prelazni period u kom bi se paralelno polagala sa prijemnim ispitima
Vladan Đokić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Ðokić izjavio je danas da BU podržava uvođenje državne mature, ali da je stava da bi trebalo da postoji prelazni period od nekoliko godina u kome bi se paralelno polagao i prijemni ispit kako bi se videlo da li su rezultati slični.

"Stav BU je da podržava uvođenje državne mature, ali da, s druge strane, postoji bojazan da li će rezulatati državne mature biti identični sa rezultatima prijemnih ispita", rekao je Ðokić novinarima posle sednice Sanata Univerziteta.

Ðokić je na sednici Senata najavio da će tim povodom biti organizaovan sastanak sa ministrom prosvete u Rektoratu, na kome bi trebalo da prisustvuju pored ministra Branka Ružića i predstavnici ministarstva i pozvao dekane svih beogradskih fakulteta da dođu na sastanak.

Ministar prosvete je, inače, sa rektorima univerziteta u Srbiji juče održao sasatanak na kome su razgovarali o uvođenju državne mature.

Ðokić je kazao da su profesori BU u većini stava da bi trebalo da postoji prelazni period od nekoliko godina u kome bi se paralelno polagala i državna matura i prijemni ispit, kako bi se uporedili rezultati i videlo da li način odabira kandidata samo putem državne mature ima smisla, odnosno da li je on približno jednak načinu odabira kandidata kakav je rađen na bazi prijemnih ispita.

Dodao je da je to "škakljivo pitanje", jer će mnogi pitati, ako se uvodi državna matura šta će nam prijemni ispiti, i naglasio da nije cilj da postoji i jedno i drugo, već da se preispita da li ovakav način odgovara pojedinim visokoškolskim ustanovama.

"Imamo dodatne segmente koji se tiču pojedine specifičnosti za koje su potrebne posebne sklonosti kao što je Pravoslavno - Bogoslovski fakultet, Arhitetonski, Fakultet sporta i fizičke kulture. Postoje fakulteti gde je nemoguće samo kroz sistem državne mature izabrati kandidate već moraju neke sklonosti da budu istraženo adekvatne", rekao je Ðokić.

Rektor je istakao da se nada se da će sa predstavnicima nadležnog ministartsva biti postignut dogovor u interesu đaka, koji završavaju srednju školu i visokoškolskih ustanova.

Tokom sednice Senata naučni istraživaci su imali primedbe na njihov nerešen položaj, pa upitan postoji li način da se ta situacija reši rektor BU je kazao da su, što se tiče njihovog položaja, različte situacije na razližitim viskoškolskim ustanovama.

"Na nekim institucijama rade punim kapacitetom, negde ne, pa je specifično to za viskoškolske ustanove, ali trebalo bi naći sistemsko rešenje koje će uvažavati specifičnosti pojedinih članica", rekao je Ðikić i dodao da će zbog tog pitanja biti organizovan sastanak sa ministarkom Jelenom Begović.

Istakao je da je ona pre postavljenja u Ministartsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija bila član Senata BU, te da veruje da će se u dogovoru s njom naći rešenje.

Na sednici Seneta bilo je reči o izmenama i dopunama pravilnika i Statuta Univerziteta, pa je rektor objasnio da je razlog tome što pravni akti Univerziteta nisu u saglasnosti sa određenim zakonima i sa Ustavom.

"Zbog toga je doneta odluka da se preispitaju naši dokumenti kako bi se poboljšali i kako ne bismo došli u situaciju da, kroz određene sudske postupke dobijamo određene mere i upozorenja da moramo da ispravimo neke procedure, poništimo neke odluke i da moramo neke procese ponovo da započnemo", istakao je Ðokić.

Rektor je najavio da će sednice Senata BU biti i dalje povremeno organizovane van Rektorata, jer je, kako je kazao, to lepa prilika da se bolje upoznaju sa kolegama sa različitih fakulteta.

Komentari (0)

Srbija