Društvo

Vicko: Bivalentna vakcina protiv kovida na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

09:01

Vicko: Bivalentna vakcina protiv kovida na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana
Vicko: Bivalentna vakcina protiv kovida na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

veličina teksta

Aa Aa

Nova, bivalentna vakcina protiv kovida, koja će se davati kao dodatni pojačivač imuniteta kompletno vakcinisanima i onima koji su primili jednu ili dve buster doze može da se očekuje na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko.

On je rekao za Novosti da su završene sve formalno - tehničke pripreme za uvoz nove vakcine, ali da se još precizno ne zna kada će biti isporučen prvi kontigent.

Dodao je da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije završila registraciju dve bivalentne vakcine, jedna sadrži originalni vuhanski soj virusa korona i soj BA.1, dok druga pored originalnog vuhanskog soja sadrži i omikron sojeve BA.4 i BA.5.

"Bivalentna vakcina napravljena tehnologijom informacione RNK, može se primeniti kao buster doza kod osoba starijih od 12 godina, koji su ranije primili primarnu vakcinu ili buster dozu protiv kovida, uz uslov da je prošlo najmanje tri nedelje od prethodno primljene doze", objašnjava Vicko.

Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) dostavilo je Ministarstvu zdravlja preporuke za primenu bivalentne vakcine, koje su donete na osnovu analize broja hospitalizovanih od kovida i broja smrtnih ishoda, a u odnosu na uzrast, pol i vakcinalni status.

"NITAG je bivalentnu vakcinu posebno preporučio osobama starijim od 50 godina, osobama sa hroničnim bolestima, komorbiditetima, osobama sa primarnom ili sekundarnom imunodeficijencijom, kao i korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i zdravstvenim ustanovama", kaže Vicko.

On je objasnio da po dolasku prvog kontigenta, serija treba da prođe kontrolu ALIMS, zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" izdaje upustvo o načinu primene.

"Kontrola vakcine traje između tri i četiri nedelje. Shodno tome realno je očekivati da vakcina može biti distribuirana u roku od mesec dana za građane Srbije", dodaje Vicko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija