Društvo

Svečana akademija povodom godišnjice odluke o prisajedinjenu Vojvodine: "Zavet o Vojvodini zajedništva"

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

21:49

Svečana akademija povodom godišnjice odluke o prisajedinjenu Vojvodine: "Zavet o Vojvodini zajedništva"
Svečana akademija povodom godišnjice odluke o prisajedinjenu Vojvodine: "Zavet o Vojvodini zajedništva" - Copyright vojvodina.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

U Srpskom narodnom požorištu u Novom Sadu održana je svečana akademija povodom 104. godišnjice održavanja Velike narodne skupštine i odluke o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Akademiji su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, izaslanik predsednika Republike Milorad Veljović, ministri, poslanici Skupštine Srbije i Skupštine AP Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici SPC, Islamske zajednice, gradova i opština iz Vojvodine, Srba iz regiona i članovi diplomatskog kora.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da danas obeležavamo praznik Srba u Vojvodini i jedan od najvažnijih datuma za ceo srpski narod i vreme koje je nedvosmisleno potvrdilo ispravnost njihove istorijske odluke - odluke o prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

"Danas 104 godine posle prisajedinjenja Srbiji, Vojvodina je mesto ekonomskog prosperiteta i skladnog i međusobnim poštovanjem i uvažavanjem prožetog zajedničkog života i Srba i Mađara i Bunjevaca i Slovaka i Rusina i Hrvata i Rumuna i pripadnika svih drugih nacija koje vekovima u njoj žive i koje, gradeći i čuvajući nju, grade i čuvaju i same sebe. Naši veliki zajednički preci ostavili su nam zavet o Vojvodini zajedništva, koje moramo sačuvati i graditi i u vremenu pred nama. Na pravom smo putu da, i zbog njih i zbog nas, ali najviše zbog generacija koje će tek doći, Vojvodinu i našu državu Srbiju učinimo još ušnijom i prosperitetnijom", rekao je Mirović.

vojvodina.gov.rs

 

Mirović je ovogodišnjim dobitnicima uručio pokrajinska priznanja koja se dodeljuju u AP Vojvodini u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta i ravnopravnosti polova, dok će najviše priznanje AP Vojvodine Nagrada „Mihajlo Pupin“ operskom pevaču Željku Lučiću biti uručena naknadno.

Povodom današnjeg dana prethodno su gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović položili venac od lovorovog lista na spomen-ploču današnje zgrade banke, a nekada mesta na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.

Polaganje venaca upriličeno je u prisustvu delegacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine - Novi Sad.

 

Komentari (0)

Srbija