Društvo

U toku akcija uklanjanja plutajućeg otpada na Limu, u reci oko 10.000 kubika plastike i drveća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2022

-

12:24

U toku akcija uklanjanja plutajućeg otpada na Limu, u reci oko 10.000 kubika plastike i drveća
Uklanjanje otpada iz Lima - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

veličina teksta

Aa Aa

U toku je akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz reke Lim, a procenjuje se da je u reci oko 10.000 kubika plastične ambalaže, drveća.... Otpad je zaustavila lančanica postavljena na teritoriji opštine Priboj.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je navela da je u prethodne dve godine resorno ministarstvo sprovelo niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije.

"Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju "Stanjevine" u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu "Banjica" u Novoj Varoši, gde će se od sledeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. U toku je i realizacija projekta sanacije poslednje nesanitarne deponije na ovom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu pomenute tri opštine", rekla je Vujović, a navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Ona je dodala da je ministarstvo sufinansiralo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši.

"Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz ovih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država", rekla je ministarka.

Ona je dodala da se na lančanici u Priboju prema procenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10.000 kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada. Pored toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE "Potpeć", ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine.

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

"Ekipe javno-komunalnog preduzeća opštine Priboj danima su na terenu, a danas će im se, sa čamcima i mehanizacijom, priključiti i JVP Srbijavode i EPS, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Otpad će biti uklonjen narednih dana, ali time problem nije rešen, niti Srbija može sama to reši. Budući da se radi o međunarodnim rekama, do trajnog rešenja možemo da dođemo jedino zajedničkim delovanjem i angažovanjem nadležnih u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na sanaciji nesanitarnih smetlišta uz reke na njihovoj teritoriji, što je Srbija već učinila", poručila je Vujović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija