Društvo

Brankica Janković: Od početka godine 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju, najveći društveni problem

Komentari

Autor: FoNet

30/11/2022

-

11:42

Brankica Janković: Od početka godine 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju, najveći društveni problem
Brankica Janković - Copyright FoNet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Nasilje nad ženama je najveći i najteži društveni problem i uprkos činjenici da iz godine u godinu raste broj zakona i propisa koji žene štite od nasilja u porodici, procene govore da je svaka treća žena u Srbiji bila žrtva psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja, izjavila je danas poverenica za ravnopravost Brankica Janković.

U intervjuu za RTS, ona je podsetila da je od početka godine 25 žena u Srbiji ubijeno u porodičnom nasilju i istakla da je "sramota okrenuti glavu na nasilje i ne pomoći, ne pozvati policiju".

Navela je da je prošle nedelje počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u kojoj učestvuje više od 100 država i više od 1.700 organizacija. Aktivnosti se završavaju 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Poverenica je podsetila i da je sve do sedamdesetih godina nasilje nad ženama bilo ne samo tabu tema već "porodična stvar", i se ove godine navršava 20 godina otkako je ovaj vid nasilja ušao u domaći krivično-pravni sistem kao krivično delo, što je, kako je ocenila, istorijsko dostignuće.

Ističe da je za smanjenje nasilja potrebno više – da se izmene duboko uvreženi patrijarhalni obrasci.

"Mediji su promenili neke stvari u pristupu, ali i dalje ćete videti previše senzacionalističkih priča, nedopustivih naslova i priča koje pronalaze razloge zašto je muškarac to uradio, i dalje svaljujući krivicu na ženu, a ne na nasilnika", rekla je Brankica Janković.

"Sramota je okrenuti se, ne pomoći, ne pozvati policiju, moramo vratiti odgovornost jer deca gledaju u nas", zaključila je Poverenica za ravnopravnost. 

Komentari (0)

Srbija