Društvo

Veće kazne za roditelje, zabrana mobilnih i ponavljanje razreda: O čemu odlučuje grupa za sprečavanje nasilja u školama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/12/2022

-

18:44

Veće kazne za roditelje, zabrana mobilnih i ponavljanje razreda: O čemu odlučuje grupa za sprečavanje nasilja u školama
Veće kazne za roditelje, zabrana mobilnih i ponavljanje razreda: O čemu odlučuje grupa za sprečavanje nasilja u školama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugi sastanak Radne grupe za sprečavanje nasilja u školi zakazan je za ponedeljak, 12. decembar, a već su pristigli prvi predlozi kako da se izmenama zakona i podzakonskih akata do nasilja bolje zaštite učenici, ali i nastavnici. Predstoji detaljna analiza i usaglašavanje stavova, da bi se sve finalizovalo do 20. decembra. Prvi predlozi su da se poveća broj stručnih saradnika u školama - psihologa i pedagoga, zatim da negativna ocena iz vladanja znači ponavljanje razreda, da se zabrani upotreba mobilnih telefona tokom časa, ali i da se drastično povećaju novčane kazne za direktore koji prikrivaju nasilje, ali i roditelje nasilnih učenika.

Radna grupa za sprečavanje nasilja u školi formirana je na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića nakon dešavanja u Trsteniku i Subotici. U Trsteniku je učenik izmakao stolicu nastavnici engleskog na kojoj je sedela, sve je to snimao drugi đak, a treći kačio na društvene mreže. Posle napada vršnjaka u jednoj osnovnoj školi u Subotici dečaku (14) odstranjena je slezina. To je bio signal prosvetnim vlastima da i sistemu mora nešto da se menja. Radnu grupu čine predstavnici reprezentativnih sindikata, policije, nekoliko ministarstava, direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da su svoje predloge u pisanoj formi već dostavili Radnoj grupi, da će oni biti razmatrani na sastanku u ponedeljak. Imaju zamerke na Pravilnik o postupanju škole u slučaju nasilja, kao na odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) koje se odnose na nasilje.

Unija se zalaže da đaci koji imaju jedinicu iz vladanja ponavljaju razred. Trenutno, ocena iz vladanja ulazi u prosek, ali zbog nje učenik ne može da padne godinu. U ZOSOV-u stoji da učenik ponavlja razred ukoliko ima više od dve jedinice (osim ocene iz vladanja). Predlog Unije je da se u zakon doda stav koji kaže da "učenik koji je ocenjen ocenom nezadovoljavajuće (1) iz vladanja ponavlja razred".

"U Pravilniku o postupanju škola u slučaju nasilja stoji da učeniku može da se odredi društveno- koristan rad i da ga nadzire razredni starešina. U praksi je to teško izvodljivo da razredni starešina ima vremena za sve to. Druga stvar se odnosi na novčane kazne za roditelje u slučaju nasilja. Zakon je jasno definisao novčane kazne, ali postupak pred sudom mora da vodi škola. Praksa je pokazala da škola nema kapaciteta da vodi sudske postupke. To je razlog zašto se ta odredba ne primenjuje", kaže za Euronews Srbija predsednica USPRS Jasna Janković.

Smatraju i da treba razmisliti o opciji uvođenja novih radnih mesta u školama, kao što su specijalni pedagog, socijalni radnik. Zalažu se i za veće novčane kazne za roditelje. One su sada od 5.000 dinara do 100.000 dinara, a predlog je da one budu od 30.000 dinara do 120.000 dinara. 

Strože kazne i za direktore

Slični su predlozi i Sindikata obrazovanja Srbije. Oni smatraju da se mora više raditi na prevenciji nasilja, a da je za to potrebno zaposliti više stručnih saradnika - pedagoga, psihologa, socijalnih radnika, defektologa, logopeda. I oni su stava da negativna ocena iz vladanja može da utiče da učenik padne godinu. Ali je njihov predlog malo drugačiji od kolega.

profimedia

 

"Jedan od predloga je da se negativna ocena učenika iz vladanja računa u tri negativne ocene učenika na osnovu koje se ponavlja razred. Do sada je ocena iz vladanja ulazila u prosek, ali nije ulazila u one tri ocene zbog kojih učenik pada godinu", rekla je za Euronews Srbija Nikolina Janković iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Tražili su i zabranu mobilnog telefona na časovima, ali i na odmorima ukoliko se koristi u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih.

"Ne možemo da zabranimo učenicima da na odmoru koriste telefon, ali može da se kaže da ne sme da se koristi ako se ugrožavaju prava drugih. Predložili smo da se pojačaju kaznene odredbe za roditelje, ali i direktore škola ukoliko prikrivaju nasilje. Obaveza direktora je da sve nadležne institucije obavesti u slučaju nasilja u školi - tužilaštvo, policiju, centar za socijalni rad. Ukoliko to ne uradi direktor mora da odgovara i izriče mu se kazna kazna od 25.000 do 100.000 dinara (po važećem zakonu). Mi smo tražili da se te kazne povećaju na 50.000 do 200.000 dinara", navela je Janković za Euronews Srbija.

Smatraju i da odgovornost roditelja mora biti mnogo veća i da zakonski predviđene novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara treba povećati na 25.000 do 200.000 dinara.

Zabrana telefona već u nekim školama

Zabrana telefona na časovima već je uvedena u pojedinim školama u Srbiji. To dozvoljava Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to član 83 koji kaže da je "upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja jedna je od težih povreda obaveze učenika.

Jedna od njih je Osnovna škola "Josif Pančić" iz Beograda. Na sajtu škole istaknuto je obaveštenje za roditelje i učenike. 

profimedia

 

"Upotreba mobilnih telefona u školi za vreme časova je zabranjena. Telefoni moraju biti isključeni za vreme trajanja časova. Ukoliko učenik koristi telefon, nastavnik učenika odmah upisuje u napomenu u dnevnik i preko redara šalje uzeti telefon do direktorove kancelarije gde će stajati do dolaska roditelja učenika. Učenici imaju pravo da u toku malog i velikog odmora telefone koriste za komunikaciju zvanjem ili slanjem SMS poruka. Slikanje ili snimanje sebe, druge dece, nastavnika, nastavnog procesa u toku trajanja nastave, u školi ili dvorištu škole strogo je zabranjeno. U školi je strogo zabranjeno korišćenje društvenih mreža preko telefona učenika ili školskih kompjutera".

Direktor škole Milan Bajić kaže za Euronews Srbija da se pravilo uglavnom poštuje u školi, ali da je digitalnog nasilja sve više van škole.

"Dešava se da u ponedeljak dođem u školu i red ispred psihološko- pedaško službe jer su se oni tokom vikenda međusobno vređali na društvenim mrežama. To su stvari koje dolaze van škole. Ovde je ključna uloga roditelja. Ako daš detetu moćnu mašinu u ruke od 300, 400 evra onda mu objasni kako se koristi, šta je to i preuzmi odgovornost. Mi ćemo pričati s tom decom u ponedeljak, ali dajte da se to ne dešava. Gledajte šta deca rade na društvenim mrežama, to su uvrede, poniženja", priča on.

Prepričava i da nije lako istrajati u zabrani telefona na časovima, da se dešavaju problemi, ali da kroz razgovore uspevaju da ih prevaziđu. Naglašava da je ključna podrška roditelja u svemu tome. 

Komentari (1)

Jakov

13.12.2022 10:55

Mobilni treba da bude zabranjen, i to je važi već odavno, ali kako da znaš za šta deca koriste telefon, to je malo teže uraditi nego reći! Ovo ostalo sve podržavam u potpunosti!!

Srbija