Društvo

Inspekcija u beogradskim auto-servisima: Kontrolom utvrđeno da pojedini otpadno motorno ulje koriste za grejanje

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2022

-

14:30

Inspekcija u beogradskim auto-servisima: Kontrolom utvrđeno da pojedini otpadno motorno ulje koriste za grejanje
Novine kod tehničkih pregleda automobila - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine pokrenula je, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, kontrolu privrednih subjekata koji se bave servisiranjem vozila na teritoriji Beograda, u vezi sa postupanjem sa otpadnim motornim uljem koje nastaje obavljanjem ove delatnosti.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su dva auto-servisa koristila kotao za grejanje na otpadno ulje, zbog čega su protiv odgovornih podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudskom organu.

Takođe su sačinjena i rešenja o zabrani termičkog tretmana otpada, sa nalogom o predaji otpadnog ulja ovlašćenom licu.

Kako je soapštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, u više auto-servisa konstatovane su nezakonitosti u upravljanju otpadnim motornim uljima zbog neposedovanja izrađenog Plana upravljanja otpadom, Izveštaja o ispitivanju otpada ili se otpad neadekvatno skladišti i ne predaje ovlašćenom licu za upravljanje otpadom. 

Takođe je utvrđeno da pojedini auto-servisi ne vode evidenciju o otpadu koji nastaje i koji se predaje, niti imaju određeno odgovorno lice za upravljanje otpadom. 

Privrednim subjektima kod kojih su konstatovane nepravilnosti dat je nalog sa rokom za njihovo otklanjanje, a u 10 slučajeva doneta su i rešenja za otklanjanje nezakonitosti. 

Za nepostupanje po izdatim nalozima u zakonskim rokovima, podnosiće se prijave nadležnom prekršajnom sudu, gde su za pravna lica zaprećene kazne od 500.000 – 1.000.000 dinara, a za preduzetnike od 250.000 – 500.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, navedeno je u saopštenju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija