Društvo

Vazduh ponovo opasan po zdravlje: Beograd i jutros među najzagađenijim gradovima na planeti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2022

-

09:34

Vazduh ponovo opasan po zdravlje: Beograd i jutros među najzagađenijim gradovima na planeti
Vazduh ponovo opasan po zdravlje: Beograd i jutros među najzagađenijim gradovima na planeti - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Beograd je i ovog jutra među najzagađenijim velikim gradovima na planeti, pokazuju podaci sajta AirVisual. Prestonica Srbije nalazi se trenutno na četvrtom mestu, sa indeksom zagađenosti 170, i to iza Lahorea, Delhija i Sarajeva, a kvalitet vazduha ocenjen je kao nezdrav.

I prema podacima sajta Beoeko, kvalitet vazduha na teritoriji Beograda je zagađen, a najlošija situacija je na Banovom Brdu, Srojčinom brdu, Ovči i Velikim Crljenima, gde se beželi visok nivo čestica PM 10 i PM 2,5.

Glavni zagađivač u Beogradu su PM 2,5 čestice, a njihova koncentracija je čak 18,4 puta veća od granice koju Svetska zdravstvena organizacija preporučuje, navodi AirVisual.

Situacija je, međutim, loša u još nekoliko gradova u Srbiji, pa su od Beograda trenutno zagađeniji i Leskovac, Čačak i Novi Sad.

Printscreen iqair.com

 

Gradski zavod za javno zdravlje preporučuje da osetljive grupe izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom, kao i da preusmere aktivnosti u zatvorenom prostoru. Preporuka je za sve u populaciji da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, i da češće prave pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

AirVisual takođe preporučuje da se tokom boravka napolju takođe nosi zaštitna maska, odnosno da se zatvore prozori.

Magla koja nije magla

Proteklih nedelja, jedno od najčešćih pitanja bilo je da li je veliki deo Srbije prekriven maglom ili smogom? Klimatolog, profesor Vladimir Đurđević objašnjava da je smog sivkaste boje, a prava magla, koja se retko viđa u gradovima, snežno je bela. Magla, prema njegovim rečima, ne može da bude posledica zagađenja, ali je, dodaje, trik u tome što odgovarajući meteorološki uslovi koji dovode do značajnog porasta zagađenja, ujedno dovode i do magle.

Đurđević kaže da magla i zagađenje idu zajedno jer postoji u atmosferi najniži sloj vazduha čija je visina u proseku oko jedan kilometar.

"U određenim meteorološkim uslovima on može da se spusti, da bude tanji. Kada se taj sloj stanji poraste i koncentracija zagađenja. I kada se pomešaju magla i zagađenje napravi se smog. Smog je sivkaste boje, a prava magla, koja se retko viđa u gradovima, je snežno bela. U gradovima ne možemo u principu da vidimo pravu maglu, već kombinaciju magle i zagađenja. Mi, nažalost, živimo u smogu kad smo u gradu, a ne u magli", naglašava Đurđević.

Đurđević navodi da je glavni faktor za zadržavanje magle slab vetar.

"Pojačavanje temperaturne inverzije budu potpomognute time da je vetar slab. Kada imamo pristojnu temperaturnu inverziju postoje pogodni uslovi da se taj niži sloj atmosfere stanji i da dođe do porasta koncentracija zagađujućih materija i pojave magle", napominje Đrurđević.

U magli, ističe, ne može da pada kiša, ili su to neke kiše slabog intenzitea.

"Kada imamo pravu kišu, ona ispira zagađenja iz vazduha, a najbolji čistač u Beogradu je košava. Taj jak vetar omogućava da se prizemni vazduh meša sa vazduhom na visini koji je čist i tako se smanjuje koncentracija zagađenja u prizemlju", kaže klimatolog.

Agencija: Grejanje uticalo na zagađenje

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je nedavno da je početak grejne sezone uticao na zagađenje vazduha koje je zabeleženo u Novom Sadu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru i Pirotu.

U informaciji na sajtu Agencije navodi se da je pre nekoliko dana na prekoračenje graničnih dnevnih vrednosti emisija PM10 suspendovanih čestica nedvosmisleno uticao početak grejne sezone.

Dodaje se da upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 procenata, a PM2,5 suspendovanih čestica u udelu od 80 posto.

"Povišenim vrednostima doprinose i aktuelne vremenske prilike, jer stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, uslovljena odsustvom vetra i pojavom izražene prizemne inverzije, sprečava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija", konstatuje Agencija.

Apeluju se na građane da savesno postupaje građana pri izboru energenata za individualna ložišta kako bi doprineli smanjenju emisija zagađujućih materija, odnosno zagađenja vazduha

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija