Društvo

Nema čarobnog štapića za problem zagađenog vazduha: "Ključ je u kontroli zagađivača"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

19:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih nedelja Beograd je često u vrhu svetske liste gradova kada je reč o zagađenju vazduha. Juče je održan i protest sa zahtevom predsedniku republike, premijerki i republičkoj javnoj tužiteljki kojima se traži da preduzmu korake zbog zagađenja vazduha u Srbiji, dok ministarka zaštite životne sredine poručuje da je aerozagađenje jedan od prioriteta vlade. Stručnjaci upozoravaju da je dugotrajna izloženost zagađenju opasna po zdravlje i pozivaju da se što pre preduzmu određene mere.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije za Euronews Srbija navodi da su među najvećim zagađivačima u Beogradu termoenergetski sektor - ložišta lokalna, energane, toplane, ali i saobraćaj. 

"To je dominantni zagađivač sa više od 90 odsto učešća u produkciji polutanata. Sve ostalo, kao što je u Smederevu, Boru to je dominantno industrija", objanjava on. 

Dodaje da problem postoji dugo, da se još duže ne rešava i da ne postoji čarobni štapić za rešenje. Poručuje da ne možemo da ne lečimo bolesnika i da očekujemo da on ozdravi. 

"Negiranje bolesti takođe neće rešiti problem, a vazduh je veoma zagađen to je dokazano i tu više nikakve dijagnostike nisu potrebne, potrebno je terapijom spasavati građane, živote i zdravlje", ističe Jovanović.

Navodi da jednokratne prekomerne koncetracije PM čestica nisu problem, koliko je to konstantno visok nivo aerozagađenja jer se emisije ne smanjuju. 

"To je ono što građane dugotrajno opterećuje. Dugotrajna izloženost je opasna po zdravlje, pogubna po zdravlje i to je sve dokazano. Samo nije dokazano da će aerozagađenje proći nečinjenjem i negiranjem da se to desilo", objašnjava Jovanović.

profimedia

 

Prema njegovim rečima, Srbija na prvom mestu po broju preranih smrti od aerozagađenja u Evropi i jedna od nekoliko zemalja u svetu. Smatra da bi ugradnja filtera u fabričke dimnjake, za šta stručnjaci procenjuju da je potrebna milijarda evra, sigurno pomogla ako znamo koje industrije i koji filteri.

"Ako kao država imamo novac za stadion, za metro od 5,5 milijardi, tih milijardu je smešna cifra koja može rešiti problem. Naravno za rešenje problema aerozagađenja potrebno je dve do tri milijarde najmanje, ali opet je to manje od polovine ulaganja u metro", objašnjava Jovanović.

Dodaje da je ključ u kontroli zagađivača.

"Ne može bilo koja industrija nekontrolisano da radi to što radi. Postoje limiti, postoje odgovornosti i kazne, da bude demotivisan onaj koji to radi. Zakon je jasan, treba ga poboljšati, ali pre svega treba da se sprovodi. Ko je krivično odgovarao od velikuh zagađivača do sada? Odgovor je niko", naglašava on.

Sagovornik Euronews Srbija navodi da su izjave ministarke Irene Vujović da je aerozagađenje jedno od prioriteta Vlade samo prazne reči jer se to, kako je istakao, može pokazati isključivo poboljšanjem kvaliteta vazduha.

Rekao je da su dosadašnje mere, poput zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, subvencije građanima za zamenu kotlarnica, stolarije, kao i subvencije za eko-vozila, fingiranje ozbiljnog bavljenja problemom upravljanja kvalitetom vazduha.

"Na ovakav način donete mere, koje su sigurno ispravne, sa ovakvim kvantitetom, doneće sigurno poboljšanje vazduha za 100 do 200 godina. Nikakvih 100 promenjenih energenata, odnosno izvora, u Beogradu ili uopšte u Srbiji neće rešiti problem, daleko više je potrebno. Ali ako je sve to toliko urađeno, pitanje je zašto za ovih 10-15 godina nije sada bolji vazduh. Znači da nije bilo dovoljno", kaže Jovanović.

Dodaje da bi se rezultati najbrže videli ukoliko bi se individualna ložišta kojih ima oko 1.000.000 u Srbiji, i oko 300.000 u Beogradu zamenila za šta je, kako kaže, potrebno 100-200 milona.

"Građanima se ne isplati prelazak sa individualnih ložišta na daljinsko grejanje i zato država mora naći novac pored svih ovih zaduženja. Neka najsiromašnijima građanima besplatno uradi 100.000 ložišta u Beogradu, za svaki je potrebno oko 4.000 evra to je oko 400.000.000 evra. To će se videti. To možete uraditi za dve godine. Tempom od 100 do 200 godišnje to će trajati 100 godina", kaže Jovanović.

Komentari (0)

Srbija