Društvo

Proglašna najbolja rešenja UNHCR projekta sa srednjoškolcima, prva nagrada za tim Matematičke gimnazije

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2022

-

14:21

Proglašna najbolja rešenja UNHCR projekta sa srednjoškolcima, prva nagrada za tim Matematičke gimnazije
Proglašna najbolja rešenja UNHCR projekta sa srednjoškolcima, prva nagrada za tim Matematičke gimnazije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon gotovo godinu dana sprovođenja srednjoškolskog projekta na temu inkluzije izbeglica "U njihovim patikama", organizovanog širom Srbije, danas su na svečanosti u Beogradu proglašena najbolja rešenja i dodeljene prigodne nagrade.

Reč je o projektu koji je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), uz podršku Ministarstva prosvete, organizovala sa srednjim školama širom zemlje sa ciljem da se mladima približe osećanja izbeglica koji su preko noći izgubili sve što imaju i ojača solidarnost.

Na svečanosti održanoj u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji obratila se vršilac dužnosti šefice Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Stefani Krause koja je rekla da se izbeglice suočavaju sa veoma teškim situacijama i da je bitno da dođu do sigurne zemlje prijema.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Kada konačno stignu u zemlju prijema, potrebna im je pomoć, a videli smo tokom prethodnih meseci da ste razvili različite ideje, projekte, da ste pokazali kreativnost i ono što je najvažnije - empatiju", rekla je Krause i dodala da je projekat "U njihovim patikama" pokazao da mladi ljudi i te kako mogu da pruže podršku onima kojima je ona potrebna.

Ukazala je na važnost obrazovanja, ali i dodala da polovina dece izbeglica školskog uzrasta ne pohađaju školu.

"Iako je obrazovanje za decu izbeglice jako teško, u Srbiji imamo veoma mnogo dobrih primera. Ministarstvo prosvete je obezbedilo da deca izbeglice mogu veoma brzo, po dolasku u Srbiju, da počnu da pohađaju školu", rekla je Krause.

Predstavnica Ministarstva prosvete Đurđica Ergić navela je da to ministarstvo podržava ne samo projekat "U njihovim patikama" već sve projekte čiji je zadatak da povrate vrednosti tolerancije, rodne i svake druge ravnopravnosti, nediskriminatornog pristupa ne samo u školama već i van tih objekata, u svakodnevnom životu.

Podsetila je da je Ministarstvo prosvete već 2015. godine započelo program na nacionalnom nivou, a reč je o programu opšte inkluzije učenika migranata, tražilaca azila u naš sistem obrazovanja.

Prva nagrada za tim Matematičke gimnazije

Nakon zvaničnih obraćanja, usledilo je proglašenje dobitnika i dodela nagrada, a nagrada za najbolje rešenje dodeljena je timu Matematičke gimnazije iz Beograda koji je osmislio aplikaciju za mobilni telefon namenjenu učenju srpskog kao stranog jezika.

Direktorka te škole Mirjana Katić rekla je da je "U njihovim patikama" važan projekat i poručila da je najvažnije pružiti ruku onima kojima je to potrebno.

"Nadam se da niko od nas ovde prisutnih neće biti u prilici da zbog rata ili neke druge nepogode u kojoj nije učestvovao bude prisiljen da napusti svoj dom", rekla je Katić i istakla da je ono što UNHCR radi za ljude širom sveta više nego plemenito.

Drugu nagradu dobila je Srednja škola "Sezai Suroi" iz Bujanovca koja se istakla osmišljavanjem celog niza inkluzivnih aktivnosti, počevši od posete Prihvatnom centru u Preševu, zajedničkog časa sa vršnjacima iz izbegličke populacije do organizovanja izložbe povodom Svetskog dana

izbeglica.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Trećeplasirana je Gimnazija "Veljko Petrović" iz Sombora koja je takođe imala niz kreativnih aktivnosti koje su uključile direktnu komunikaciju sa žiteljima Prihvatnog centra u tom gradu, a aktivan član projektnog tima bio je dečak iz Rusije koji je utočište pronašao u Srbiji.

Muzičke, likovne i druge radionice koje su organizovali zabeležene su kamerom, pa je kao krajnji proizvod projekta nastao kratki film sa potencijalom za dalje korišćenje u aktivnostima usmerenim na inkluziju izbeglica.

Zbog izuzetno kreativnog pristupa projektu koji je pokazao tim Računarske gimnazije iz Beograda, žiri je doneo odluku da posebnim priznanjem nagradi učenike i nastavnicu te škole.

Naime, oni su razvili potpuno novu društvenu igru na temu podsticanja empatije, što se izdvojilo kao nesvakidašnji i originalan pristup temi podrške izbeglicama.

Budući da su sva pristigla rešenja pokazala visok stepen razumevanja tematike prisilnog raseljavanja i neophodnosti pružanja solidarnosti sa izbeglicama, UNHCR je simbolične nagrade dodelio i ostalim učesnicima projekta "U njihovim patikama" – školama iz Novog Sada, Bajine Bašte, Kruševca, Obrenovca i Negotina.

Komentari (0)

Srbija