Društvo

Jutarnje padavine, tokom dana smena sunca i oblaka: Osetna promena u petak i skoro prolećna temperatura

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2022

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Padavine koje su tokom noći zahvatile veći deo Srbije, a istočnim predelima donele sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača, danas će zameniti više sunčanih perioda i otopljenje za oko 5 stepeni u odnosu na jučerašnje vrednosti.

Tokom dana će se smenjivati sunce i oblaci, vreme ostaje suvo, a vetar je u slabljenju. Maksimalna temperatura kretaće se od 4 stepena na istoku, pa do 12 na krajnjem jugu zemlje. U Beogradu i mestima centralne Srbije danas do 9 stepeni.

"Jugozapadni vetar na visini u petak nam donosi ekstremno toplo vreme. Priliv tople vazdušne mase sa Mediterana uzrokovaće da u zapadnim predelima temperatura dostiže 18 stepeni. U Beogradu se očekuje do 16, a hladno ostaje još na istoku sa maksimalnom temperaturom oko 6.podeljka", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da u petak ponovo počinje da duva jaka košava, a kiša će zahvatiti Vojvodinu, gde se u poslepodnevnim satima lokalno očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Već u subotu dolazi do promene pravca vetra na severni i priliva hladne vazdušne mase što će uzrokovati pad temperature i za više od 10 stepeni. U subotu ujutro biće toplije nego tokom dana, a kiša će i u nižim predelima prelaziti u susnežicu i sneg. Za nedelju se prognozira suvo i promenljivo oblačno vreme, a temperatura u većini mesta neće prelaziti 5 stepeni", navela je Gojković.

Izgledi vremena za naredne dane 

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana,  u petak će biti promenljivo oblačno, osetno toplije i vetrovito sa maksimalnim temperaturama od 12 stepeni na severu Vojvodine do 20  stepeni u centralnoj i zapadnoj Srbiji, a samo će se u Timočkoj Krajini zadržati hladno vreme sa temperaturom do pet stepeni.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom najpre se očekuju u Vojvodini, gde mogu biti i izraženiji sa većom količinom padavina (preko 20 mm za tri časa), dok će se u subotu (17.12.) naoblačenje s kišom proširiti i na ostale krajeve.  

Uz nagli pad temperature, na severu i zapadu zemlje kiša će kratkotrajno preći u susnežicu ili sneg. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar. 

U nedelju (18.12.) će biti suvo i hladno, a početkom naredne sedmice (19 - 22.12.) biće malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija