Društvo

Počela javna rasprava o Planu razvoja Vojvodine: Ključne četiri oblasti

Komentari

Autor: N. Kovačev/agencije

15/12/2022

-

15:00

Počela javna rasprava o Planu razvoja Vojvodine: Ključne četiri oblasti
Počela javna rasprava o Planu razvoja Vojvodine: Ključne četiri oblasti - Copyright Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

veličina teksta

Aa Aa

Javna rasprava o Planu razvoja Vojvodine u periodu od 2023. do 2030. godine, počela je u Novom Sadu. U pitanju je najvažniji strateški dokument koji definiše višegodišnje ciljeve pokrajinske administracije u četiri ključne oblasti: privrednom razvoju i podizanju životnog standarda u Vojvodini, energetskoj održivosti, te digitalnom i prostornom povezivanju, kao i u razvoju interkulturalnosti i ekologije.

Javna rasprava o dokumentu koji je dve godine kreiralo više od stotinu ljudi iz javnog, civilnog i privatnog sektora, trajaće do kraja januara, a posle Novog Sada održaće se i u Somboru, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu.

Predsednik Pokrajinske Vlade naveo je da ključni infrastrukturni planovi za Vojvodinu ostaju Fruškogorski koridor, te najavljeni autoput Beograd-Zrenjanin- Novi Sad i brza saobraćajnica od Sombora do Kikinde, a da će sva druga postupanja biti usklađena sa Planom razvoja.

"Konkretno, to znači da mi moramo da održimo trendove iz ukupnog privrednog rasta iz minulih godina, a to znači da ćemo nastaviti da sa svim elementima koje imamo podržavamo privredni razvoj Vojvodine. Videćete, već u narednim danima ćemo izdvojiti značajna sredstva za izgradnju novih, odnosno rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih industrijskih zona", rekao je Mirović.

On je izrazio zahvalnost i Vladi Savezne Republike Nemačke, koja je izradu Plana podržala kroz projekte Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU“ i „Reforma javnih finansija - Agenda 2030“, koje sprovodi GIZ.

Oba projekta finansira Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, dok se drugi projekat sprovodi uz kofinansiranje Vlade Švajcarske.

 

Komentari (0)

Srbija