Društvo

Formiran stručni tim za ispitivanje stanja u domovima za decu ometenu u razvoju, evo ko su njegovi članovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2021

-

16:08

Formiran stručni tim za ispitivanje stanja u domovima za decu ometenu u razvoju, evo ko su njegovi članovi
Formiran stručni tim za ispitivanje stanja u domovima za decu ometenu u razvoju, evo ko su njegovi članovi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević formirala da je danas stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva, tim će obići te ustanove, utvrditi činjenično stanje i kvalitet zaštite korisnika i nakon toga dati preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite. 

Tim će činiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, zaštitnik građana Zoran Pašalić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, kao i pomoćnice ministarke za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Takođe, predstavnici Inspekcije socijalne zaštite, Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, predstavnik humanitarne organizacije "Dečije srce", kao i profesor Defektološkog fakulteta Goran Nedović će sarađivati sa timom.

Formiranje Radne grupe je usledilo nakon što su NVO Disability Rights International (DRI) i Inicijativa za prava osoba sa invaliditetom (MDRI-S) objavili izveštaj  u kome se navodi da deca i mladi sa smetnjama u razvoju u institucijama socijalne zaštite u Srbiji borave u veoma lošim uslovima, da su zanemarivani i da nemaju adekvatnu negu.

Kako je istaknuto u izveštaju, u domu gde su deca sa cerebralnom paralizom mališani leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – "koji praktično funkcionišu kao kavezi za decu koja ne mogu samostalno da se kreću".

Istraživači kažu da je smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine bio preplavljujući u jednoj ustanovi.

Ukazuju i da su žene podvrgnute prinudnoj kontracepciji, kao i da su deca i odrasli smešteni često u istim ustanovama.

Ministarstvo rada je negiralo navode iz izveštaja i tražilo konkretne dokaze, a organizacije koje su pisale izveštaj poručuju da je rešenje problema deinstitucionalizacija i izmeštanje mladih iz ustanova. 

Posle objavljivanja izveštaja, predstavnici Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja sastali su se predstavnicima organizacija koje su ga pisale. Posle sastanka je najavljeno da će 10. jula biti osnovana radna grupa koja će ispitati navode iz izveštaja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija