Društvo

Reporterki Euronews Srbija Anđelki Ćup dodeljena nagrada "Laza Kostić": "Novinar treba da bude hroničar svog vremena"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

15:50

Reporterki Euronews Srbija Anđelki Ćup dodeljena nagrada "Laza Kostić": "Novinar treba da bude hroničar svog vremena"
Reporterki Euronews Srbija Anđelki Ćup dodeljena nagrada "Laza Kostić": "Novinar treba da bude hroničar svog vremena" - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novinarki Euronews Srbija, Anđelki Ćup, danas je u 13 sati u Pres centru UNS-a dodeljena nagrada koja nosi naziv "Laza Kostić" i to za reportažu "Crna zemlja ne progovara", koja je prikazana na Euronews Srbija.

"Svaka nagrada znači mnogo. I posle ovoliko godina rada i broja nagrada, koje ne znam koliko tačno imam, mogu da kažem da je svaka od njih posebna za mene. Naročito mi znači nagrada koju mi dodele kolege. Na žalost, priča za koju sam dobila nagradu je tužna. U pitanju je sudbina jedne porodice sa KiM koja nikog ne može da ostavi ravnodušnim", rekla je Anđelka Ćup nakon što je preuzela nagradu.

Kako je navela, smatra da svaki novinar treba da svoj posao radi profesionlano i bude hroničar svog vremena. Objašnajva da kroz male, ljudske priče, koje su, kaže zapravo velike, može da se ispriča prava, emotivna priča koja ima dubinu. U tome je, dodaje, čar reportaže koja svakoj temi daje drugačiju dimenziju.

"Mislim da i ova nagarda i priča koja je nagrađena treba da budu podstrek mlađim kolegama da dođu i da posete KiM ali i da prate, ne samo politiku, već da prate i priče o životima ljudi koji tamo žive. Mislim da ovakvih priča ima svuda, ne samo na Kosovu, već širom regiona. Kroz ovakve priče, bez uplitanja neke visoke politike, možete da naučite da radite profesionlano i budete hroničar svog vremena, što mislim da bi svaki novinar i trebao da bude", rekla je ona.

Inače, prvi put su za reportažu dodeljene su dve ravnopravne prve nagrade, pa je istu nagradu dobila i novinarka Mina Delić.

"Crna zemlja ne progovara" je samo deo posvećenog rada Anđelke Ćup u oblasti reportaže. Reporterka Euronews Srbija donosi "specifičnu emociju prostora Kosova i Metohije, problema i sukobljenih sila, između kojih stvara i sa uspehom obavlja novinarski posao. Slika koja nastaje u njenim reportažama deo je istine koju većina zaboravlja i do nje teško dolazi", piše u saopštenju žirija.

Nagrađenu reportažu Anđelke Ćup pogledajte u video-prilogu: 

 

Ko su još dobitnici nagrada?

Nenadu Ristiću i Dragoljubu Janojliću dodeljena je nagrada UNS-a za životno delo, a Branku Žujoviću specijalno priznanje za seriju istraživačkih tekstova.

Nagrada "Dimitrije Davidović", za uređivački poduhvat dodeljena je Radomanu Kanjevcu, glavnom i odgovornom uredniku Drugog programa Radio Beograda, a Milevi Malešić, direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Televizije "Forum", iz Prijepolja dodeljena je Specijalna nagrada "Žika M. Jovanović", za doprinos istoriji štampe i novinarstva.

Zlatna povelja UNS-a dodeljena je Dragoslavi Dragani Peskarević, za dugogodišnji rad i doprinos razvoju novinarstva, kao i afirmaciji novinarske organizacije veterana. Ivan Ilić, dopisnik iz Brisela RTV Vojvodina dobitnik je nagrade za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić" u kategoriji "Vest i izveštaj". Nagrada "Laza Kostić" za karikaturu i novinarsku satiru dodeljena je Ninusu Nestoroviću a nagrada "Bogdan Tirnanić" pripala je Daliboru Bubnjeviću, glavnom i odgovornom uredniku lista "Zrenjanin".

Kako piše na sajtu UNS-a godišnja nagrada "Laza Kostić" ustanovljena je 2001. godine i dodeljuje se za novinarsko stvaralaštvo prema oblicima novinarskog izražavanja: vest i izveštaj, komentar, reportaža, fotografija i televizijski snimak, karikatura.

Komentari (0)

Srbija