Društvo

Najmizoginije izjave u srpskoj javnosti tokom 2022. godine: U oštroj konkurenciji "pobedio" Bogdan Obradović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2022

-

16:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Seksisam i mizoginija su vrlo prisutni u javnom govoru u Srbiji. Naročito su opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama.

Štetni su i predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti i zbog toga su Akademija ženskog liderstva, grupa "Novinarke protiv nasilja nad ženama" i Inicijativa "Otvoreni parlament" pokrenuli izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine.

Posle 10 deset dana u kojima su građanke i građani Srbije imali mogućnost da glasaju između 10 ponuđenih javnih izjava, "pobedila je" izjava Bogdana Obradovića data na RTV Pink: "Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac".

Izjava Bogdana Obradovića je osvojila 18 odsto glasova, dok je na drugom mestu izjava poslanika Miloša Jovanovića sa 17 odsto: "Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavala sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje".

Treće mesto je zauzeo tvit poslanika Vladimira Đukanovića: "Sada će pripadnice raznih idiotskih feminističkih udruženja morati na aparate. NVO sektor u haosu i očaju. Bravo za Vrhovni sud SAD".

Pixabay

 

Jovana Gligorijević, novinarka i jedna od osnivačica grupe "Novinarke protiv nasilja nad ženama", kaže da one koji prate temu rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja u jednom trenutku prestane da iznenađuje seksizam i mizoginija u javnom prostoru. 

"Ono što me ne raduje jeste količina toga u ovoj godini. Činjenica je da dolazi i od predstavnika vlasti i opozicije i to nije nešto čime treba da se ponosimo", ističe Gligorijević za Euronews Srbija.

Novinarka objašnjava da je verbalno nasilje odavno normalizovano u našem javnom prostoru, ali da je ovaj izbor za najmizoginiju izjavu godine korak ka poboljšanju.

"Ono što intuitivno znamo da nije u redu, postane u redu, jer to čujemo na televiziji. Ali ako neko nešto kaže ženi što nikada ne bi rekao muškarcu i ne možemo da zamislimo da bi rekao muškarcu, onda je jasno da je po sredi seksizam i mizoginija", kaže Gligorijević.

Naša sagovornica naglašava da je svetao primer kada je reč o reakcijama institucija na mizoginiju u javnom govoru Kabinet poverenice za ravnopravnost Brankice Janković koja je reagovala na svaku od mizoginih izjava koje su se našle u užem izboru, bez obzira na to da li ju je izrekao pripadnik vlasti ili opozicije. 

Broj femicida u Srbiji se ne smanjuje

Podaci nevladinih organizacija pokazuju da su do 6. decembra i Međunarodnog dana borbe protiv femicida u Srbiji ubijene 23 žene. Međutim, zvanične statistike nema.

"Reč je o prebrojanim femicidima koji su se pojavili u medijskim objavama, jer Srbija nema zvaničnu statistiku o tome", objašnjava Gligorijević. 

YouTube/Tampon zona/ Screenshot

Jovana Gligorijević

"To nam pokazuje da je Srbija ostala u svom proseku kada je reč o rodno zasnovanim ubistvima u partnersko-porodičnom kontekstu. Ako mi brojimo ubijene žene iz medija, to znači da nama pod hitno treba uspostavljanje mehanizma koji se u svetu zove 'femicid watch'. Brojne organzacije pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija zagovaraju uspostavljanje tog tela koje bi se bavilo vođenjem računa o broju ubijenih žena", dodaje sagovornica Euronews Srbija.

Ono što je primetno, jeste da je većina ubijenih žena ubijena iz vatrenog oružja.  

"Često kada čujemo da je žena ubijena, a da ranije nije bilo prijava porodičnog nasilja, istraživanja pokazuju da je uzrok tome može biti činjenica da nasilnik poseduje vatreno oružje, koje zastrašuje ženu i odvraća je od prijave. Zato, kada se žene usude da prijave nasilje, treba da bude obavezna provera da li čovek kog je prijavila poseduje ilegalno ili legalno vatreno oružje,", objašnjava Gligorijević i ističe da takva procena rizika može da spase mnoge živote.

Komentari (0)

Srbija