Društvo

Zabranjena upotreba vode za piće u školama i vrtićima u 11 sela u Smederevskoj Palanci: Neispravna voda u bunarima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2023

-

14:23

Zabranjena upotreba vode za piće u školama i vrtićima u 11 sela u Smederevskoj Palanci: Neispravna voda u bunarima
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je sanitarna inspekcija zabranila upotrebu vode za piće u vrtićima i školama u 11 sela opštine Smederevska Palanka. Razlog za zabranu je fizičko - hemijska i mikrobiološka neispravnost vode iz lokalnih objekata - bunara.

"Na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje Požarevac o izvršenim laboratorijskim ispitivanjima vode za piće, sanitarna inspekcija je donela rešenja o zabrani upotrebe vode za piće u vrtićima i školama u 11 sela opštine Smederevska Palanka", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako kažu razlog zabrane je fizičko-hemijska i mikrobiološka neispravnost vode iz lokalnih vodnih objekata koja se koristi za piće i druge sanitarno-higijenske potrebe u navedenim objektima.

Uzorci su obrađeni u nadležnom ZZJZ Požarevac, a rezultati laboratorijskih ispitivanja dostavljeni na dalju nadležnost Odseku za sanitarni nadzor Smederevo.

"Sanitarna inspekcija je obaveštena od strane 5 direktora škola i vrtića da su već preduzeli mere u smislu nabavke aparata za vodu i flaširane vode za piće za decu i učenike, kao i da su kontaktirali nadležni zavod kako bi tokom raspusta izvršio dezinfekciju bunara u školama u kojima je voda mikrobiološki neispravna", stoji u saopštenju.

U navedenim školama i vrtićima deca dobijaju hranu (užinu) koja se priprema u centralnoj kuhinji u Smederevskoj  Palanci i koja se snabdeva vodom iz gradskog vodovoda. Sanitarna inspekcija će u narednom periodu pažljivo pratiti situaciju sa vodosnabdevanjem u navedenim objektima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija