Društvo

Zaštitnik građana: Škole da razmotre i podatke o ponašanju učenika

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

15:57

Zaštitnik građana: Škole da razmotre i podatke o ponašanju učenika
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana je u postupku kontrole rada nadležnih organa, pokrenutom povodom tuče učenika srednje škole u Obrenovcu, zaključio da je u slučajevima kada se ispišu iz škole učenici, koji izvrše vršnjačko nasilje, potrebno da nove škole, u koje se oni upišu, nastave rad sa učenikom u cilju adaptacije i prevencije problema u ponašanju.

U saopštenju se navodi da je Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o vršnjačkom nasilju u srednjoj Tehničkoj školi "Buda Davidović" u Obrenovcu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete.

Dodaje se da je prosvetna inspekcija je potom izvršila vanredni nadzor nad postupanjem škole u ovom slučaju i obavestila Zaštitnika građana da je škola preduzela aktivnosti iz Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Pomenuta inspekcija nije do kraja sprovela vaspitno-disciplinski postupak, jer se učenik koji je izvršio nasilje ispisao iz škole pet dana posle tuče, kaže se u saopštenju Zaštitnika građana.

Istaknuto da je škola ipak u ispisnicu učenika unela napomenu da je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, a Zaštitnik građana smatra da kada učenik nastavi školovanje u drugoj ustanovi, stručni saradnici u novoj školi treba da razmatraju i podatke o dosadašnjem obrazovanju i ponašanju učenika i da nastave rad sa njim radi adaptacije i prevencije problema u ponašanju i učenju.

Srednja škola u Obrenovcu pokrenula je vaspitno-disciplinske postupke protiv svih učenika koji su učestvovali u tuči, onih koji su tuču posmatrali i onih koji su je snimali i distribuirali snimak, kao i protiv učenika koji je povređen, jer je utvrđeno da je nagovaran od drugih učenika da učestvuje u tuči, utvrdio je Zaštitnik građana.

Napominje se da je Zaštitnik građana iz dostavljene dokumentacije utvrdio da je dvodnevni sukob dvojice učenika prvog razreda srednje škole u Obrenovcu rezultirao tučom u parku tokom velikog odmora uz prisustvo velikog broja učenika.

On je ustanovio da je tuča završena tako što je jedan učenik udario nogom u glavu drugog učenika koji je pao i onesvestio se, nakon čega ga je prevezen u Urgentni centar, a policija je izvršila uviđaj uz prisustvo profesora.

Komentari (0)

Srbija