Društvo

"Opasnost da Kina postane novo žarište korone": Vreba najzarazniji soj do sada, može li virus opet da se proširi svetom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/01/2023

-

08:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nekoliko dana broj inficiranih korona virosom u Srbiji prešao je 1.200 na dnevnom nivou. Evropa je i dalje u strahu, jer sa popuštanjem mera u Kini drastično je porastao broj zaraženih, te najmnogoljudnija zemlja na svetu preti ponovo da postane novo žarište. Ubrzano se širi i nova podvarijanta omikrona XBB 1.5, koja je otkrivena u 29 zemalja sveta, a u SAD čini više od 40 odsto inficiranih. U Srbiji nema zvanične potvrde da je nova podvarijanta otkrivena. Epidemiolozi, virusolozi i infektolozi jedinstveni su u stavu da nema mesta za zabrinutost, ali da ima za oprez, posebno zbog dešavanja u Kini.

Nova podvarijanta omikrona XBB 1.5 otkrivena je krajem oktobra prošle godine u državi Njujork, a već krajem decembra činila je više od 40 odsto svih zaraženih. Sumnja se da je nastala mnogo ranije u Indiji. Ono što brine lekare je brzo širenje, te kažu da je to najzarazniji soj od početka pandemije. Ono što je dobro novi soj daje laku kliničku sliku, obično bez komplikacija. 

U Velikoj Britaniji zdravstveni radnici dobili su preporuku da nose maske i da drže distancu. Zbog pojave nove podvarijante virusa korona i brzog širenja zabrinut je i nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah, koji kaže da Berlin pažlјivo prati situaciju, ali da se nada da će proći zima pre nego što se proširi među građanima.

Lekare u Srbiji ne brine toliko nova podvarijanta virusa, koliko ih brine što nema dovoljno podataka iz Kine šta se tamo dešava. Većina inficiranih u najmnogoljudniijoj zemlji u svetu zaraženi su omikronom BA. 2.

Infektolog prof. Dragan Delić kaže da je odluka o popuštanju mera u Kini posledica ekonomskih i političkih procena, a da je manje procena struke. Ističe da je takvo odlučivanje dominiralo u celom svetu u poslednje tri godine, što za njega kao lekara nije uvek bilo prihvatljivo. 

"Nova podvarijanta omikron soja XBB 1.5  je nešto što je očekivano.  Najverovatnije se pojavila u Indiji polovinom prošle godine i ta podvarijanta čini više od 40 odsto inficiranih u SAD. Nastanak te podvarijante se ne dovodi u vezu sa popuštanjem mera u Kini. Uvek nove podvarijante, pa i sojevi nastaju u mnogoljudnim zemljama, gde ima puno nezaštićene populacije, gde se virus slobodno širi", naveo je Delić.

Kako će otvaranje Kine uticati na dalji tok pandemije, Delić kaže da zavisi od svake zemlje pojedinačno.

Euronews

"Naš krizni štab se samoukinuo, on ne postoji. U ovom trenutku ne znam ko odlučuje i ko donosi odluke kada su u pitanju protivepidemijske mere. Po našem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tri institucije se pojavljuju- Komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Institut Batut i ministarstvo zdravlja. Neko od njih bi trebao da se pojavi i objasni narodu u kojoj smo fazi pandemije, šta nam sleduje i koje se mere predlažu. To nam nedostaje", naveo je Delić.

Naglašava da će SARS-CoV-2 ostati među ljudima, kao i prethodni koronavirusi. Podseća da su se prvi koronavirusi kod ljudi pojavili šezdesetih godina, da se 2002. godine pojavio SARS, zatim 2013. godine MERS, a da je ovo sedmi korona virus. I tu nije kraj, stalno se pojavljuju novi.

"U međuvremenu otkriveni su novi korona virusi kod slepih miševa, kod psa u Maleziji 2021. godine. Stalno se otkrivaju novi sojevi korona virusi. To je priča koja će trajati, knjiga koja je nije napisana. Moramo da se naviknemo da će korona virusi ostati u humanoj populaciji, kao što je ostalo 3.500 virusa koji su iz živoitinjskog sveta ušli u humanu populaciju", naveo je on.

Naglašava da je Srbija platila nerazumno visoku cenu tokom epidemije. Dodaje da sada pažnja mora biti usmerena ka ranjivoj populaciji - osobe starije od 65 godina, imunokompromittovani, osobe sa hroničnim bolestima, zdravstveni radnici.

Gligić: Srbiji ne preti opasnost

Virusolog Ana Gligić smatra da bez obzira na veći broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou Srbiji ne preti opasnost , jer postoji dobra barijera zbog vakcinacije i prirodnog prokužavanja. Navodi da je ipak potreban oprez zbog čestih zaokreta koje je virus pravio u prethodnom periodu.

"Kako će se virus korona dalje ponašati sve zavisi da li se mutacije dešavaju na čoveku ili se dešavaju u prirodi. Ako se mutacije dešavaju na čoveku on će da slabi, virus je ušao u slepu ulicu i tu mora završiti. Međutim, problem je šta se dešava u prirodi. Slepi miševi su veliki rezervoari korone. Ako se prenosi sa životinje na životinju, nema slabljenja, nema adaptacije, te to može da predstavlja opasnost. To što se bolest sada ponovo masovno pojavila u Kini govori da se u prirodi nešto krčka", pojasnila je ona.

profimedia

 

Ne brine je nova podvarijanta virusa koja se brzo širi u SAD, jer je virus dodatno oslabio i daje blagu kliničku sliku.

"Čovek je slepa ulica za viruse i on mora tu završiti. Česte mutacije su njegova borba za opstanak, ali u toj borbi virus slabi. Jedino što tera na razmišljanje je da ova epidemije traje neobično dugo, obično je to do sada bilo dve godine - bez obzira da li postoji vakcina ili je u pitanju prirodno prokužavanje. Ova epidemija traje već tri godine i nije završena", navela je Gligić.

Popović: Epidemija još nije prošla

Dragoslav Popović konsuntant za iminizaciju u UNICEF-u kaže da epidemija još nije prošla i da situacija mora i dalje da se prati.

"Ovo što se dešava u Kini govori da ima prostora za zabrinutost. Kina je imala striktnu politiku "nulta tolerancija na virus korona". Pokušali su da dosegnu ono što se kasnije ispostavilo da je nemoguće, da nema korone u zemlji. Sada kada su popustile mere sve je buknulo. Smatra se da tamo ima više od 100 miliona inficiranih ljudi. Realna je opasnost da Kina postane novo žarište", rekao je on za Euronews Srbija.

Smatra da je važno da Kina deli podatke sa ostatkom sveta o tome šta se dešava sa koronom, jer je pandemija globalno pitanje i pitanje bezbednosti svih ljudi.

"Nama je važno da imamo dobre podatke šta se dešava u Kini, da ne bi propustili novi soj virusa koji može da se javi. Tu se javlja i drugo pitanje. Globalno je pao broj testiranja na kovid. Zbog toga imamo mnogo manje informacija koji sojevi su u cirkulaciji", naveo je on.

Kako kaže, veliki broj zaraženih u Kini govori da se stanovništvo nije dovoljno prokuženo, nije dovoljno vakcinisano efikasnim vakcinama. 

"Mi smo u boljoj situaciji. Već duže imamo omikron sa podvarijantama. To je važno zato što bivalentna vakcina, koju smo upravo dobili i koja je distribuirana domovima zdravlja u sebi sadrži izvorni vuhanski soj virusa i omikron. To je dobra vest i pozivam sve koji su primili primarne dve doze da se vakcinišu, posebno stariji i oni koji imaju druge bolesti. Ako shvatimo vakcinaciju kao treniranje našeg imunog sistema ova nova doza je odlična prilika da podsetimo imuni sistem i da ga mobilišemo za borbu sa virusom", rekao je Popović.

Pixabay

 

Zabrinjava ga što su mnogi građani u Evropi, posebno u SAD prešli na kućno testiranje.

"Važno je testiranje u zdravstvenim ustanovama, da bi naučnici i lekari koji se bave javnim zdravljem  mogli da formiraju strategiju ili taktiku u daljoj borbi sa pandemijom"; naveo je on.

Tiodorović: Nema razloga za zabrinutost

Epidemiolog Branislav Tiodorović nedavno je reako da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost.

Tiodorović je za RTS rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu.

"Kinezi su imali 'strategiju nulte tolerancije', koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj", rekao je Tiodorović.

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika.

"Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani", rekao je Tiodorović.

Poručuje da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.

Komentari (1)

MK

10.01.2023 09:25

Da li je izasla vakcina od strane Kineskih strucnjaka za vakcinaciju protiv svih vrsta korone ?. Ako jeste neka je Vucic uveze , narod ima poverenja u Kineske vakcine vise nego u neke druge .

Srbija