Društvo

Žigmanov: Napravljen kvalitativan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske, probudila se nada

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

23:58

Žigmanov: Napravljen kvalitativan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske, probudila se nada
Žigmanov: Napravljen kvalitativan iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske, probudila se nada - Copyright Tanjug/HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ocenio je večeras da je prisustvom zvaničnika iz Srbije proslavi Božića srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj napravljen kvalitativan iskorak u odnosima dve zemlje i dodao da su se na taj način ponovo probudile nade da kroz institucionalni oblik komunikacije počnu da se rešavaju otvorena pitanja između dva naroda.

Žigmanov je za Tanjug naveo da u protekle više od dve godine nije postojala na visokom nivou određena vrsta ovakvih susreta i da je važno to što su se na proslavi čule ohrabrujuće poruke kada su u pitanju odnosti između dve države.

Na pitanje koliko događaji u proteklom periodu otperećuju odnose Srbije i Hrvatske, Žigmanov je rekao da su oni, sa jedne strane, posledica otvorenih problema, pitanja i nesporazuma koji postoje između dve države, a sa druge strane i odsustva "minimalne komunikacije" kada su u pitanju državne institucije.

"Kada bi se više komuniciralo, verovatno ne bi bilo nesporazuma"

"Kada bi se otvorenije, učestalije i u institucionalno primerenijem obliku komuniciralo verovatno takvih nesporazuma ili incidenata, nazovimo ih kako hoćemo, ne bi bilo toliko često i ne bi bili toliko teški. Mislim da je i kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića sazdana svest o tome da je takva situacija neodrživa", rekao je Žigmanov.

Naveo je se da se društveni život između Srbije i Hrvatske odvija i da su društveni procesi između dve zemlje dalako bogatiji, kao i kulturna razmena, ekonomska razmena i saradnja u oblasti sporta.

"Vidimo da se to odvija na puno relaksaniji način i da sada postoji snažna potreba da se i odnosi između dveju vlada na neki način institucionalno ponovo uspostave i da se počnu rešavati problemi", rekao je Žigmanov i dodao da je najveći deo problema vezan za prošlost, uz nasleđa ratova kada su u pitanju i Drugi svetski rat i rat iz devedesetih godina.

"Upitna i uloga medija u odnosima dve zemlje"

Istakao je da je najviše potrebno da se o tome odgovorno, sa racionalnim pristupima i primerenim institucionalnim okvirom počne voditi dijalog sa ciljem da se, kako naglašava, razreše "bolna i osetljiva" pitanja, ali i da poruke međusobnog razumevanja, tolerancije i uvažavanja postanu dominantne u diskursu političke klase i jedne i druge države.

Na pitanje koliko može da predstavlja dodatni otežavajući korak da se problemi prevaziđu to što se neretko dešava da postoje različite poruke najviših zvaničnih Hrvatske prema Srbiji i uopšte položaju srpskog naroda, Žigmanov kaže da je sigurno da ta vrsta "pluralnosti državne scene, dvojstva koje postoji u Hrvatskoj" može biti otežavajuća okolnost kada su u pitanju poruke i uopšte ambijent novog procesa otopljavanja hrvatsko-srpskih odnosa.

"Ali, mora se isto tako znati da je u političkom sistemu Hrvatska država gde je vlada ta koja ima krucijalnu ulogu u određivanju političkih državnih procesa i da je pozicija predsednika Republike više simbolična", rekao je Žigmanov i dodao da u tom smislu on može biti jedan od subjekata koji će konstruktivno pridonositi "novom talasu" pozitivnih odnosa između Srbije i Hrvatske.

Žigmanov smatra da je s tim u vezi prošle godine, kada su u pitanju nesporazumi između dve zemlje, i uloga medija bila "relativno upitna, da ne kaže negativna" i da je postojala određena vrsta "senzacionalizma i ostrašćenosti", kao i da je izostajalo "racionalnosti, analitičnosti i neke vrste stvaranja okvira za poverenje".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija