Društvo

Srbija pred hladnim talasom: Stižu obilne padavine i oluje, za vikend sneg i u Beogradu - sastali se MUP i Srbijavode

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/01/2023

-

14:58

Srbija pred hladnim talasom: Stižu obilne padavine i oluje, za vikend sneg i u Beogradu - sastali se MUP i Srbijavode
Srbija pred hladnim talasom: Stižu obilne padavine i oluje, za vikend sneg i u Beogradu - sastali se MUP i Srbijavode - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije upozorio je ne obilne padavine koje će zahvatiti područje jugozapadne i južne Srbijena od 17. januara. U cilju preduzimanja pravovremenih preventivnih mera kako bi ceo sistem zaštite bio podignut na najviši nivo danas je održan sastanak pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a i Javnog vodovodnog preduzeća "Srbijavode“

Od sutra posle podne do četvrtka ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine, svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije, kao i jugozapadnu Srbiju. 

Upozorenje se naročito odnosi na oblast južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 milimetara kiše. 

U tom periodu sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1.500 - 1.600 metara, a u ostalim krajevima Srbije biće znatno manja količina padavina.

U košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče noću i u sredu ujutro kada se očekuju udari vetra preko 25 metara na sat.

Euronews Srbija

Sneg će u petak od jutarnjih sati početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima. 

U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, najviše na planinama, dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

Iako će nam prodor intenzivnog ciklona sa Atlantika dublje u kontinent doneti nestabilno, promenljivo i kišovito vreme, intenzivnijeg zahlađenja neće biti, te će se maksimalna dnevna kretati od 6 u Negotinu, pa do 12 u Loznici. U Beogradu do 10 stepeni. 

MUP i Srbijavode u pripravnosti

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i Javnog vodovodnog preduzeća „Srbijavode“ održali su sastanak u cilju preduzimanja pravovremenih preventivnih mera kako bi ceo sistem zaštite bio podignut na najviši nivo, nakon ovih najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, na čelu sa v. d. pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova i načelnikom Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem i direktorom JVP Srbijavode Goranom Puzovićem, u narednim danima pratiće razvoj situacije na područjima gde su evidentirana kritična mesta i područjima gde su u toku sanacioni radovi i u kontaktu su sa štabovima lokalnih samouprava.

Po potrebi biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine.

Zbog aktuelnih meteoroloških predviđanja i ceo region je na oprezu. U Sloveniji je sneg već napravio probleme, a u Crnoj Gori i Republici Srpskoj najavljuju obilne padavine narednih dana. 

U Sloveniji na snazi narandžasto upozorenje

Do pogoršanja vremenskih prilika došlo je i u regionu, a u Sloveniji, gde je sneg izazvao probleme u saobraćaju, na snazi narandžasto upozorenje

Veliki deo Slovenije noćas su zahvatile obilne snežne padavine, koje su dovele do problema u saobraćaju.

Zbog snega i proklizavanja kamiona zatvoreni su primorski auto-put i deo ljubljanske obilaznice, prenosi index pozivajući se na slovenačke medije. 

Na mnogim putevima sneg se zadržao na kolovozu, a ponegđe ima i poledice. 

Tanjug/Foto STA/Urška Kristan Kastner

 

Za sav saobraćaj je zatvoren primorski auto-put između Vrhnika i Logaca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smera Vrtojbe prema Kopru, kao i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani. Zbog zavejanih kolovoza svuda u zemlji saobraćaj se odvija sporije.

Osim snega, saobraćaj ometa i polomljeno drveće i granje, a ponegde ima i nestanka struje. Na Alpima je povećan rizik od pojave lavina.

Najavljene obilne padavine u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj i regionu očekuju se obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mere u cilju sprečavanja mogućih poplava. Obilna kiša najavljena je od danas pa do 20. januara, a najviše padavina se očekuje sutra i u sredu.

Crvena zona je Hercegovina, a natprosečno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Prema ranijoj prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Hercegovini se ponegde očekuje i više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 litara, a na zapadu od 60 do 120 litara.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je juče dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Višković danas u Banjaluci razgovara sa predstavnicima javne ustanove "Vode Srpske", Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave civilne zaštite o merama koje preduzimaju institucije povodom najavljenih obilnih padavina ove sedmice.

U Crnoj Gori upozorenje na seriju ciklona

Zbog najavljenog nevremena koje se očekuje u narednih nekoliko dana, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Upozorenje su, kako se navodi, poslali na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) da bi se pravovremeno i efikasno delovalo zbog najavljenih ekstremnih meteoroloških pojava.

"Kako se od 16. do 21. januar očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i sredu. U planinama smenjivaće se kiša, susnežica i sneg oko 20. - 21. januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u sneg", poručuju iz MUP.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

Nepovoljni meteorološki uslovi, usled jake kiše i vetra, mogu dovesti i do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja, odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda, upozorili su iz Odseka za bezbednost drumskog saobraćaja Uprave policije.

Komentari (0)

Srbija