Društvo

I zadovoljstvo životom je nasledno: Zanimljivi rezultati istraživanja sa blizancima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

18/01/2023

-

20:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija već 11 godina ima STAR Registar blizanaca, bazu podataka zasnovanu na istraživanju stručnjaka STAR Centra izuzetnih vrednosti za bihejvioralna istraživanja u psihologiji sa Filozofskog fakulteta, u saradnji sa stručnjacima s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a od nedavno i Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u sklopu GENIUS projekta koji finansira Fond za nauku. To je jedan od tek šezdesetak takvih registara na svetu. Da bi rezultati o naslednosti bili što tačniji, istraživači pozivaju blizanačke parove iz čitave zemlje da im se jave.

Tanja i Vanja su bliznakinje, prve upisane u za sada jedini Registar blizanaca na Zapadnom Balkanu. Zbog posla danas žive u dva različita grada.

"S obzirom na to da jesmo zajedno prolazile kroz sve životne faze, zajedno smo se i zaposlile u istoj kompaniji, ali onda smo prosto osetile da je došlo vreme da svaka krene svojim putem.

Svakako verujem da imamo neku vrstu povezanosti koja je drugačija u odnosu na onu standardnu, s obzirom na to da smo kroz iste životne događaje prolazile u isto vreme, što se ne događa kod regularnih braće i sestara", priča bliznakinja Vanja Čortan.

Zato sestru bliznakinju naziva osobom koja je u potpunosti razume. Poziv da učestvuju u istraživanju 2011, kaže, prihvatile su rado. 

"Kao studenti psihologije, imale smo na studijama već prilike da učestvujemo u raznim eksperimentima i istraživanjima, međutim kada se pojavila blizanačka studija, mogu reći da nas je to dotaklo na nekom ličnom nivou, s obzirom na to da znamo koliko su retki blizanački parovi, koliko je teško uopšte sastaviti uzorak za takvo istraživanje. I zadovoljstvo je zaista bilo biti deo nečega takvog, istraživanja takvih dimenzija u našem regionu, a svakako je postojala i radoznalost - šta nauka kaže o našem međusobnom odnosu, o našim sličnostima, razlikama", priča Vanja.

Blizancima se stave četiri kartice koje se razlikuju po nekim karakteristikama...

Ovo je tek jedan od brojnih testova koje blizancima pripremi tim stručnjaka sa Filozofskog i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Deo rešavaju na daljinu, online, a deo uživo. Istraživači napominju - svi su testovi bezbolni, a podaci zaštićeni. 

"Osnovna ideja je bila najpre generalno da vidimo koliko blizanaca u našoj zemlji ima, s obzirom na to da pre ovog registra nije postojala objedinjena evidencija na nivou naše države. Pored toga, ovaj registar nam omogućava da saznamo koliko su neke karakterisitke nasledne, a koliko pod uticajem sredine. S obzirom na to da su blizanci jako dragoceni uzorak nama psiholozima i kolegama sa Medicinskog fakulteta, u ispitivanju toga koliko je neka karakteristika pod uticajem naslednih, a koliko pod uticajem sredinskih faktora", priča prof. dr Bojana Dinić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Šta su pokazala dosadašnja istraživanja

U dosadašnjim istraživanjima zaključili su da je inteligencija nasledna u 70 odsto, osobine ličnosti od 40 do 60 odsto, a takođe je i zadovoljstvo životom nasledno, i to u procentu od 50 odsto. Ti su podaci dragoceni, jer pomažu u sastavljanju preventivnih programa, a svaki novi blizanački par koji se prijavi pomaže da oni budu tačniji.

"Što veći uzorak ispitanika imamo, to možemo tačnije da procenimo neke stvari. Zbog toga je jako važno da nam se prijavljuju i odrasli blizanci i deca blizanci, odnosno da ih prijave roditelji, s obzirom na to da imamo dve oblasti istraživanja - sa odraslima i sa decom blizancima", priča doc. dr Ilija Milovanović.

I deca se od ove godine mogu upisati u STAR Registar, kakvih u svetu ima svega 61. U Novom Sadu je osnovan 2011, a do sada je prijavljeno oko hiljadu blizanačkih parova iz cele Srbije. Njih 500 odraslih parova učestvovalo je u istraživanju koje bi psiholozima i lekarima, pojašnjavaju, trebalo da omogući personalizovan pristup u lečenju, prevenciji, ili pružanju pomoći za bolji razvoj ličnosti.

Komentari (1)

Аleksandar

19.01.2023 14:20

Sjajna priča. Konačno nešto gde smo i mi svet.

Srbija