Društvo

Nema više kriznog štaba: Ministarstvo osnovalo Radnu grupu za borbu protiv kovida, u njoj nisu Kon i Tiodorović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2023

-

18:10

Nema više kriznog štaba: Ministarstvo osnovalo Radnu grupu za borbu protiv kovida, u njoj nisu Kon i Tiodorović
Nema više kriznog štaba: Ministarstvo osnovalo Radnu grupu za borbu protiv kovida, u njoj nisu Kon i Tiodorović - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu za borbu protiv kovida, čiji je predsednik direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović. Ovim je završena era Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, koji je upravljao epidemijom od 2020. godine. Krizni štab bio je telo pri Vladi Srbije.

Kako je za Euronews Srbija rečeno u Ministarstvu zdravlja grupa ima 12 članova, a jednog sekretara. Interesantno je da među članovima Radne grupe nisu dr Predrag Kon, prof. Branislav Tiodorović, koji su bili članovi Kriznog štaba.

Članovi radne grupe su dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, Klinika za pulmologiju UKC Srbije, doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.

Zatim  prim. dr sci. med. Vesna Mioljević, direktorka Službe za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane, UKCS, dr Ana Jovićević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, prim. dr sci. med. dr Snežana Jovanović, rukovodilac Službe za medicinsku mikrobiologiju, UKCS, prof. dr Tomislav Preveden, upravnik Klinike za infektivne bolesti UKC Vojvodine.

Tu su i dr Sandra Mićunović Popović, specijalista epidemiologije, UKC Vojvodine, prof. dr Miodrag Vrbić, rukovodilac Klinike za infektologiju UKC Niš, dr Nikola Milenković, specijalista epidemiologije, UKC Niš, dr Ružica Radojević Marjanović, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti UKC Kragujevac, prim. dr sci. med. Zorana Đorđević, specijalista epidemiologije UKC Kragujevac, dok je sekretar Radne grupe dr Milunka Milinković, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Iz Ministarstva zdravlja navode da su zadaci Radne grupe da daje predloge o postupanju a kovid pozitivnim pacijentima na svim nivoima zdravstvene zaštite (primarna, sekundarna i tercijarna), kao i da daje predloge procedura za kretanje kovid pozitivnih pacijenata od ustanova na primarnom nivou zdravstvene zaštite kao višim nivoima zdravstvene zaštite radi obavljanja dijagnostičkih procedura ili potrebe za stacionarnim lečenjem i obrnuto.

"Zadatak Radne grupe je da daje predloge mera za organizovanje stacionarnog lečenja kovid pozitivnih pacijenata u zdravstvenim ustanovama na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, razmotri opravdanost postojanja kovid bolnica kao potrebnih zdravstvenih ustanova, odnosno organizacionih jedinica zdravstvenih ustanova, daje predloge za sprovođenje preventivnih mera shodno epidemiološkoj situaciji i drugih mera na osnovu medicinskih indikacija", navode u Ministarstvu zdravlja.

Komentari (0)

Srbija