Društvo

Godina zeca: Počelo obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji, festival svetlosti u Novom Sadu i Beogradu na vodi

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

21/01/2023

-

18:37

Godina zeca: Počelo obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji, festival svetlosti u Novom Sadu i Beogradu na vodi
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Spektakularnim vatrometom na Kalemegdanu danas je počelo obeležavanje Kineske nove godine u Srbiji, uz želje ambasadorke Kine Čen Bo i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da jača čelično prijateljstvo i prosperitet dva naroda.

Brnabić je podsetila da su Kina i kineski narod uvek imali poštovanje prema Srbiji.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Uvek su nas uvažavali kao jednakog partnera'', rekla je Brnabić i zahvalila Kini i kineskom narodu što su i u teškim vremenima bili uz Srbiju, što su podržavali njen teritorijalni integritet i suverenitet i što su uvek imali izuzetno poštovanje prema onome sto je srpski nacionalni interes.

"Takvu vrstu podrške, pomoći i poštovanja nikada nećemo zaboraviti'', rekla je Brnabić.

Čen Bo je ocenila da je ova tradicionalna kulturna manifestacija oličenje čeličnog prijateljstva dva naroda.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Dva naroda iako geografski daleka sve su bliža i bliža, što je neprocenjivo bogatstvo, rekla je ambasadorka.

Dodala da je ovogodišnja manifestacija obimnija nego ranijih godina i da će ove godine imati i humantarni karakter.

"Ovo je kineska Godina zeca - zečevi su simbol snalažljivosti i druželjubovisti i podrazumevaju mir i spokoj. Radujemo se prosperitetu našeg sveta u miru i harmoniji", rekla je Čen Bo i podsetila da obe zemlje zajedno teže ekonomskom rastu i izgradnji boljeg života.

Centralna proslava Kineske nogodine održana je u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu u prisustvu zvaničnika Srbije, ambasade Kine i Grada Beograda uz spektakularni vatromet.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Sa kule Beograd, najviše zgrade u ovom delu Balkana emitovana je poruka Srećna Kineska nova godina.

Vlada Srbije, ambasada Kine u Beogradu i Institut za pojas i put, u saradnji sa gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske nove godine u  Srbiji od 21. do 26. januara.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Zvaničnici su oživeli tradicionalni ples Igra lava, koji su poveli okupljene kroz Knez Mihailovu ulicu do Trga Republike, gde će biti održan Festival ukusa Pojasa i puta, koji ima humanitarni karakter.  

Kineski festival svetla 2023. u vidu raskošne izložbe po peti put je otvoren večeras u Beogradu na vodi, na Sava promenadi, ispred tržnog centra ''Galerija Belgrade'' i trajaće do 5. februara. Postavljeni su svetlosni lampioni kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji.

Kineski festival svetla od večeras u Novom Sadu

Peti po redu Kineski festival svetla otvoren je danas u novosadskom Limanskom parku i trajaće do 5. februara.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Svetlosnim lampionima se tradicionalno već petu godinu zaredom obeležava proslava kineske Nove godine, na inicijativu umetnika Slobodana Trkulje, koji godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

''Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu. U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su pođednako i mališanima i starijima'', kaže Trkulja.

I ove godine na festivalu zasijale su različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine poput životinjskog carstva, zmajeva, magičnih jelena i riba, a u parku su postavljeni štandovi sa tradicionalnom kineskom hranom i suvenirima. Lampioni će se paliti svako veče od 17 časova, a ulaz za sve posetioce je beplatan. 

Komentari (0)

Srbija