Društvo

Radujko: Uprava carina ostvarila rekordan prihod koji ide u budžet Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

17:30

Radujko: Uprava carina ostvarila rekordan prihod koji ide u budžet Srbije
Radujko: Uprava carina ostvarila rekordan prihod koji ide u budžet Srbije - Copyright Tanjug/Uprava Carine Republike Srbije, Uprava Carine

veličina teksta

Aa Aa

Uprava carina saopštila je da je u 2022. godini oborila svoj rekord kad su u pitanju prihodi u državnom budžetu, a najviše uz pomoć elektronske licitacije koja je pokrenuta prošle godine, izjavio je danas direktor Uprave carina Branko Radujko.

"Prihod je ostvaren na osnovu dažbina koje naplaćuje Uprava carina, a to su uvozni PDV i akcize na uvoz određenih proizvoda. Rast iznosi 19,11 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine smo imali rast od 21 odsto u odnosu na onu prethodnu, a u osmogodišnjem periodu pre toga carina je rasla 7,8 odsto", rekao je Radujko za Tanjug.

On je istakao da se sa uvođenjem e-licitacije digla transparentnost i konkurentnost, upravo zato što niko ne može da pravi dogovore, već se licitacije odvijaju iz domova, kancelarija putem identifikacije i šifre. 

Rekordne zaplene cigareta i gotovine

Naglašava i da nema propuštanja kamiona i kombija kroz carinu dok se ne sprovede carinski postupak. Prema njegovim rečima Uprava za carinu je veoma odlučna i čvrsta u tome da stane na put krijumčarenju, što svedoče rekordne zaplene cigareta, duvanskih proizvoda i neprijavljenje gotovine. 

Uprava Carina

 

"Na uvozu polovnih automobila smo do pre dve godine imali prosečnu dažbinu po vozilu 37.000 dinara, a danas je to oko 86.000 dinara. Nikakvi propisi se nisu promenili, promenio se pristup Uprave carina u poštovanju zakona i primeni propisa na dosledan način", izjavio je Radujko.

On navodi da se benefiti Otvorenog Balkana vide svakog dana i da je broj teretnih motornih vozila koji prelaze našu granicu na prelazu Preševo porastao u oba pravca za 16 odsto.

"Ovo znači da je porasla i spoljnotrgovinska razmena unutar članica inicijative Otvorenog Balkana, što će uticati na konkurentnost naše ekonomije i bolju poziciju naših privrednika. Oni danas praktično pod istim uslovima nude svoje proizvode na tržištu od 12 miliona ljudi", rekao je Radujko.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija