Društvo

Novi plan za zimski raspust: Đacima u Vojvodini tri perioda za odmor u novoj školskoj godini, u ostatku Srbije četiri

Komentari

Autor: S. T.

07/07/2021

-

07:01

Novi plan za zimski raspust: Đacima u Vojvodini tri perioda za odmor u novoj školskoj godini, u ostatku Srbije četiri
Novi plan za zimski raspust: Đacima u Vojvodini tri perioda za odmor u novoj školskoj godini, u ostatku Srbije četiri - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Zimski raspust za đake u Srbiji bez Vojvodine ponovo će biti iz jednog dela, bez deljenja na dva dela kao prethodnih godina, predviđeno je novim Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za narednu školsku godinu.

Zimski raspust iz dva dela uveden je školske 2015/16 godine na predlog turističkih i prosvetnih radnika iz Zapadne Srbije kako bi se što bolje iskoristila zimska turistička sezona.

Takvu odluku su pozdravili i lekari, jer su đaci išli na dve pauze u sezoni gripa, a kolektivi su najbolje mesto za širenje infekcije.    

Đaci u Vojvodini i ranije su imali zimski raspust "u cugu".

Učenici u Srbiji će i ove školske godine imati četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji.

Kalendarom je predviđeno da školska godina počne u sredu 1. septembra, a da se prvo polugodište završava 30. decembra. Zimski raspust traje 24 dana, a učenici se ponovo u školske klupe vraćaju 24. januara.

Tanjug/Jaroslav Pap

Zimski raspust za đake u Srbiji u cugu

Nastava u drugom polugodištu za osmake završava se u utorak 7. juna, dok za ostale osnovce od prvog do sedmog razreda 21. juna. 

Za maturante gimnazija nastava se završava 24. maja, a maturante srednjih stručnih škola 31. maja. Za ostale učenike srednjih škola nastava se završava 21. juna.

Još dve kraće pauze đaci će imati u novembru i aprilu. Dan primirja u Prvom svetskom ratu  obeležava se u četvrtak 11. novembra te će učenici tada na jesenji raspust. Četvrtak i petak, spojeni sa vikendom đaci će imati pauzu od četiri dana.

Prolećni raspust počinje u petak 22. aprila, a završava se u utorak 3. maja.

Obeležavanje praznika

Sveti Sava - 27. januara i Vidovdan 28. juna se praznuju radno bez održavanja nastave. Tradicionalno na Vidovdan se dele đačke knjižice. Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kada padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, da ne rade u dane verskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice - 2. maja na prvi dan Ramazanskog bajrama i 9. jula na prvi dan Kurbanskog bajrama. Pripadnici jevrejske zajednice - 16. septembra na prvi dan Jom Kipura, pripadnici verskih zajednica koji obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru - 25. decembra na prvi dan Božića i verskih zajednica koji obeležavaju verske praznike po julijansom kalendaru  - 7. januara na prvi dan Božića.

Pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru imaju pravo da ne rade 25. decembra, na prvi dan Božića, odnosno 7. januara po julijanskom kalendaru. Neradni su i uskršnji praznici, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa (za katolike od 15. do 18. aprila, a za pravoslavce od 22. do 25. aprila.

Tanjug/Jaroslav Pap

Četiri raspusta za đake u Srbiji

 

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak 25. marta 2022. godine i u subotu 26. marta. završni ispit predviđen je 22, 23 i 24. juna.

Kalendar rada škola u Vojvodini je nešto drugačiji. Za njega je zadužen Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Đaci u pokrajini imaće tri raspusta - zimski, prolećni i letnji. Zimski raspust za učenike u severnoj pokrajini počinje 24. decembra, a završava se 16. januara. Prolećni raspust počinje 15. aprila, a završava se 25. aprila. 

Međunarodna testiranja

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja će u školskoj 2021/2022. godini sprovesti sledeća međunarodna ispitivanja:

ICCS 2022 (glavno testiranje) – od 21. marta do 21. aprila 2022. godine (u istraživanju učestvuju učenici izabranih odeljenja četvrtog razreda osnovne škole);

TIMMS (probno testiranje) – od 1. marta do 15. aprila (učestvuju učenici izabranih odeljenja četvrtog razreda osnovne škole);

ICILS (probno testiranje) – od februara do aprila (učestvuju učenici izabranih odeljenja osmog razreda).

PISA 2022 (glavno testiranje) – od 8. marta do 18. aprila (učestvuju odabrani učenici uzrasta 15 godina).

 

Komentari (0)

Srbija