Društvo

Preti li čovečanstvu nova pandemija: Mutirani soj ptičjeg gripa izaziva strah, "niko ne može da predvidi šta će desiti"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/02/2023

-

21:30

Preti li čovečanstvu nova pandemija: Mutirani soj ptičjeg gripa izaziva strah, "niko ne može da predvidi šta će desiti"
Preti li čovečanstvu nova pandemija: Mutirani soj ptičjeg gripa izaziva strah, "niko ne može da predvidi šta će desiti" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svet još nije izašao iz pandemije kovida, a naučnici upozoravaju na novu opasnost  - ptičji grup. Posebno se strahuje od mutiranog soja H5N1, koji poslednjih godinu dana hara Evropom. Virusolozi kažu da je strah od pandemije realan i da je samo pitanje vremena kada će se desiti.

U većini žarišta u Evropi registrovan je visokopatogeni soj ptičjeg gripa H5N1, zbog koga je uništeno više od 50 miliona živine širom starog kontinta. Prema izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Referentne laboratorije EU ovo je najteži do sada registrovani talas ptičjeg gripa u Evropi.

Naučnike plaši što H5N1može da se prenosi na ljude koji dolaze u kontakt sa obolelom živinom i pticama. Na svu sreću ovaj patogen nije do sada često zaražavao ljude, ali kada bi se to dogodilo smrtnost je velika - oko 50 odsto. Ukoliko bi ptičji grip, soj H5N1 počeo masovnije da se prenosi sa čoveka na čoveka to bi predstavljalo veliku opasnost za čovečanstvo.

Mnoge farme širom evrope su desetkovane. Gde god se pojavila zaraza, sva živina morala je da se uništi. Naučnu zajednicu posebno je zabrinulo što se ptičji grip, mutirani soj H5N1 nedavno pojavio na farmi kuna u Španiji i što se širi među njima. Kune su sisari i njihov gornji disajni putevi su slučni čoveku i mogu da deluju kao "kanal" za prenos na ljude, smatraju naučnici.

Navode da je teško zamisliti bolji način za inkubaciju i širenje smrtonosnog virusa od dopuštanja da se on razvija među desetinama hiljada životinja s gornjim disajnim putevima sličnim čoveku.

Kakva je situacija u Srbiji?

Uprava za veteriju Ministarstva poljoprivrede nedavno je saopštila da je ptičji grip - avijarna influenca prošle godine dijagnostikovana u sedam okruga Srbije na 10 lokacija, a nijedan slučaj nije zabeležen kod živine na komercijalnim farmama.

U informaciji objavljenoj na sajtu navodi se da je sedam slučajeva bilo kod divljih ptica, dok je ptičji grip bio kod živine na tri seoska gazdinstva u blizini vodenih površina. Kao okruzi u kojima je bilo te bolesti navode se Zapadno-bački, Severno-bački, Srednje-banatski, Severno-banatski, Južno-bački, Južno-banatski i Sremski, svi u Vojvodini. Prvi slučaj potvrđen je 11. januara, a poslednji 24. novembra, prošle godine.

profimedia

 

Ističe se da je uzrok pojave bolesti poticao od prisustva divljeg soja virusa, odnosno njegovog širenja u neposrednom okruženju. Avijarna influenca je u 2021. godini bila potvrđena u sedam okruga, među kojima su pored nekoliko vojvođanskih bili grad Beograd i Raški okrug.

Potvrđena je bila na 13 žarišta, od čega 10 kod divljih ptica i tri kod živine. Uprava za veterinu ocenila je i da je u Srbiji se situacija sa ovom zaraznom bolešću životinja u odnosu na Evropu može smatrati stabilnom u poslednjih nekoliko godina.

"Postoji li rizik od pandemije"

Prof. Radmila Resanović sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu pojašnjava da je ptičji grip bolest koja se prenosi između divljih ptica, kao i sa divljih ptica na živinu i da je ona pod stalnim nadzorom, jer postoji mogućnost da se virusna čestica promeni i da u jednom momentu bude infektivna za ljude.

"Ona jeste i sada infektivna za ljude, ali u određenim okolnostima - da kontakt zaražene živine i čoveka bude izuzetno blizak, direktni kontakt, da čovek ima oslabljen imunitet, da je neuhranjen. Smrtnost je i sada velika od 50 do 80 odsto, jer niko od nas na planeti nema imuniski odgovor. To nije bio infekt koji je do sada zaražavao ljude", pojašnjava Resanović.

Kako kaže, stalna je opasnost od pandemije i podseća da su različite pandemije gripa, koje su se ranije dešavale, bile posledica ptičjeg virusa koji se u jednom momentu našao u organizmu čoveka, organizmu svinje ili druge životine sa drugim virusom gripa. Objašnjava da virusi u takvim situacijama izmene svoj genetski materijal i tako se stvara novi virus koji je nov za čovečanstvo.

"Čim ima više virusa kod divljih ptica i živine mi imamo veći strah da će do toga doći. Do sada su uglavnom ptice bile prenosioci ptičjeg gripa ali nisu oboljevale. Sada je došlo do mutacije na samom virusu (novi soj H5N1) i sve veći broj ptica oboljeva. Te mutacije još uvek nisu takve da će čovečanstvo da oboli", priča ona.

profimedia

 

Masovnost oboljevanja živine na farmama u Zapadnoj Evropi objašnjava novim trendom da se živina koja se gaji u komercijalne svrhe sve više drži u otvorenom ili poluotvorenom sistemu.

"Mnogo više su izložene i dolaze u kontakt sa izmetom i pticama koje su nosioci virusa. To je začarani krug. Očekujem da će biti sve više ptičjeg gripa. To onda povećava mogućnost da se taj virus H5N1 nađe u organizmu svinje u momentu kada ona ima i virus svinjskog gripa. Kada se ta dva virusa nađu u jednoj ćeliji, razmene genetski materijal i nastane novi, 'čudovište virus' od koga svi strahujemo, koji će biti zarazan za ljude. Tu onda imamo pandemiju, gde može veliki broj ljudi da oboli, a procenat smrtnosti je visok", objašnjava prof. Resanović.

Dodaje da je svinja "najčešća laboratorija" gde se mutacije dešavaju, ali je brine što ptičji gip zaražava sve veći broj životinja - kune, lisice, te da nije isključeno da laboratorija bude i neka druga životinja.

Gligić: Svinje, pokretna laboratorija

Da postoji opasnost da ptičji grip izazove novu pandemiju smatra i virusolog Ana Gligić. Napominje da se grip lako menja jer mu je RNK kiselina u segmentima, a da se sve to dešava u životinjama. 

"Životinje koje prenose grip najčešće su ptice. Ptice selice mogu doneti virus iz krajeva gde su već mutirali virusi. Svinja je, recimo, pokretna laboratorija gde se mogu stvrati novi sojevi. Svinja oboli od svinjskog gripa i dođe čovek i prenese joj ptičji grip od koga je oboleo, a koji je dobio od ptice. Ta dva virusa mogu da se rekombinuju, promene delove RNK koja je podeljena na više fragmenata i  eto novog soja", priča Gligić.

Dodaje da niko ne može predvideti šta će se desiti, ali da se pandemija može očekivati. Podseća na pandemiju svinjskog gripa  2009. godine.

"Uništene su na milione kokošaka, pilića, gusaka, ćurki u Holandiji i Francuskoj. Važno je uništiti na propisan način zaraženu živinu", istakla je ona.

Da stalna opasnost preti od ptičjeg gripa smatra i epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović. Navodi da je pitanje vremena kada će izbiti nova pandemija. Podseća da je svet imao 2009. godine pandemiju svinjskog gripa, gde je oko 80 odsto umrlih bilo je mlađe od 65 godina.

Pre toga svet se 1957. godine suočio sa azijskim gripom, zatim je 1968. bio honkoški grip.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Jeste ptičji grip jedna od realnih opasnosti na koju je ukazala SZO. Da li će da krene za godinu, pet ili deset ... , to niko ne zna. To zavisi od mutacija, kada će virus da postane sposoban da se prenosi sa čoveka na čoveka. Za sada se prenosi sa ptice na pticu, vrlo retko sa ptice na čoveka, a izuzetno retko sa čoveka na čoveka. To se jako retko dešavalo- majka i dete gde je jako blizak kontakt", pojašnjava prof. Radovanović.

Situaciju komplikuje, dodaje on, postojanje svinja kao neke vrste "univerzalnih primalaca", jer one mogu da se zaraze i ptičjim i humanim sojevima virusa gripa.

"Kada se istovremeno u organizmu svinje nađu dva različita virusa mogu da izmene svoj genetski materijal i da nastane mutacija koja je sposobna da se prenosi i među pticama i među ljudima", rekao je on i podsetio da svi virusi gripa sa kojima se čovečanstvo suočavalo počev od "azijskog" , "honkonškog" i "svinjskog" gripa sadržali segmente ptičjeg, svinjskog i čovečjeg porekla.

Šta je specifično kod ptičjeg gripa H5N1 tipa A ? Prvi put se desilo 1997. godine da se direktno sa ptica, bez svinja ili drugih životinja kao posrednika, prenese na čoveka. Epidemija je bila u Hongkongu gde je zaraženo 18 ljudi, a umrlo šestoro.

Radovanović smatra da bi potencijalni najverovatniji izazivač buduće pandemije gripa bio podtip H7N9 tipa A, koji je otkriven u Kini 2013. godine u ljudskoj populaciji. Bilo je kasnije više lokalnih epidemija.

"Veliki broj obolelih zarazio se od ptica, ali je bilo slučajeva prenosa bolesti sa čoveka na čoveka. Na svu sreću to su pojedinačni slučajevi, virus se nije dalje prenosio na bližnje", zaključio je Radovanović.

Važne vakcine

Stručnjaci smatraju da SAD i Svetska zdravstvena organizacija imaju mreže za nadzor gripa, ali da one ne funkcionišu dovoljno dobro s obzirom na nivo pretnje. Da bi se izbegao najgori scenario, brzo testiranje treba da bude široko dostupno, posebno za radnike na farmama i ljude koji su u kontaktu sa divljim pticama ili drugim divljim životinjama. Neophodno je proširiti i mogućnosti testiranja na ovaj tip gripa, ukoliko potražnja za time bude velika.

profimedia

 

Američka vlada ima zalihe vakcina protiv H5N1, ali one ne bi bile ni blizu dovoljne ako dođe do ozbiljne epidemije. Trenutni plan je njihova masovna proizvodnja ako i kada dođe do takve epidemije, na temelju određene varijante koja je u pitanju.

Međutim, postoji nekoliko problema s ovim pristupom čak i u najboljim scenarijima. Proizvodnja stotina miliona doza nove vakcine mogla bi da potraje šest meseci ili više. Zabrinjavajuće je da se sve odobrene vakcine osim jedne proizvode se inkubacijom svake doze u jajetu.

Komentari (0)

Srbija