Evropa

U Nemačkoj na odstrelu 110.000 koka zbog ptičjeg gripa

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

17:15

U Nemačkoj na odstrelu 110.000 koka zbog ptičjeg gripa
Petao i kokoška - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Oko 110.000 koka nosilja biće ubijeno zbog izbijanja ptičjeg gripa tipa H5N8 na jednoj farmi u severnoj Nemačkoj, saopštili su zvaničnici.

Zaraza je potvrđena na farmi za proizvodnju jaja u Langvegeu u okrugu Fehta u severnoj državi Donja Saksonija, saopštile su vlasti okruga Fehta, prenosi Rojters.

Fehta je glavni region za proizvodnju živine. Oko farme na kojoj je utvrđena zaraza uvedena je zona izolacije u prečniku od tri kilometra, plus zona osmatranja u radijusu od deset kilometara, navodi se u saopštenju. Na tom području se nalaze 352 živinarske farme.

Širenje ptičjeg gripa u svetu zabrinjava vlade i živinarsku industriju jer taj visoko zarazan virus pustoši jata, dovodi do mera trgovinskih restrikcija i do rizika od prenošenja na ljude, mada se smatra da je rizik od oboljevanja ljudi nizak.

Francusko Ministarstvo poljoprivrede je u junu širom zemlje ukinulo ograničenja za živinarske farme koja se odnose na ptičji grip, navodeći kao razlog prestanak epidemije nakon što je najgora kriza te bolesti ikada dovela do odstrela 16 miliona komada živine

Komentari (0)

Evropa