Region

Ponovo potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

16:40

Ponovo potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa u Hrvatskoj
Ponovo potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa u Hrvatskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U više zagrebačkih četvrti i više opština u Zagrebačkoj županiji ponovo je potvrđeno prisustvo ptičjeg gripa, saopštilo je danas hrvatsko ministarstvo poljoprivrede.

Prisustvo ptičjeg gripa, odnosno visokopatogene influence podtipa H5N1 potvrđeno je juče u naselju Gornji Stupnik, na području Zagrebačke županije, a pod nadzorom Državnog inspektorata provedene su sve mere kontrole i sprečavanja daljeg širanja bolesti, uključujući i preventivno usmrćivanje peradi, neškodljivo uklanjanje lešina i jaja te čišćenje i dezinfekcija.

U zaštićenim zonama do 6. decembra će biti dve gradska područja u Zagrebu - Brezovica i Novi Zagreb-zapad, a na području Zagrebačke županije više naselja na području tri opštine - Samobor (naselje Rakov potok), Stupnik (naselja Donji i Gornji Stupnik, i Stupnički Obrež) i opštine Neđelja (naselja Kalinovica, Kerestinec, Mala Gorica i Žitarka).

Do 15. decembra ova i još neka druga područja biće pod nadzorom, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Inače, ovo je treća pojava ptičjeg gripa ove godine na području Hrvatske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa