Društvo

Oblačno, ali uglavnom suvo vreme - slab sneg samo na planinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

07:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno, ali uglavnom suvo vreme, dok će slab sneg provejavati samo u višim planinskim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije. Minimalna temperatura kretala se od minus osam u Sjenici pa do 5 u Negotinu, dok će tokom dana biti od 6 do 9 stepeni.

"Intenzivan anticiklon koji se prostire preko većeg dela Evrope donosi nam stabilno, ali malo toplije vreme. Položaj ovog sistema je takav da on u svoju cirkulaciju uvlači nešto topliju vazdušnu masu sa severa Afrike i Mediterana i pomoću visinskih vetrova prenosi ga sve do severa Evrope. Tako će ove nedelje temperatura širom kontinenta biti iznad proseka", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Navodi da će vreme danas biti pretežno oblačno, ali uglavnom suvo, dok će slab sneg provejavati samo u višim planinskim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije. Minimalna temperatura kretala se od -8 u Sjenici pa do 5 u Negotinu, dok će tokom dana biti od 6 do 9 stepeni.

"Sa oblacima nam stiže i nešto jači vetar severnog i severozapadnog pravca, koji će na planinama povremeno biti i jak", istakla je Gojković.

Već u sredu dolazi do razvedravanja, a od četvrtka i do intenzivnijeg otopljenja, kada će lokalno na zapadu i istoku biti i do 13 stepeni. Jutra ipak ostaju hladna, sa slabim mrazem i temperaturom oko nule. Prognostički modeli za subotu najavljuju prolazno naoblačenje sa slabom kišom, a temperatura će za vikend lokalno biti i do prolećnih 15 stepeni. 

Kao i obično kada je vreme iznad Srbije stabilno, sa visokim vazdušnim pritiskom i slabim vetrom, zagađenje je povećano. Sve do subote vazduh će biti zagađen u celoj zemlji te se preporučuje nošenje maski i na otvorenom, pogovoto za osetljive grupe i osobe sa respiratornim tegobama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija