Društvo

Zašto se posle Turske i Sirije tlo "smiruje" i na Balkanu: Građani Srbije uznemireni zbog svakodnevnih zemljotresa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

16:32

Zašto se posle Turske i Sirije tlo "smiruje" i na Balkanu: Građani Srbije uznemireni zbog svakodnevnih zemljotresa
Zašto se posle Turske i Sirije tlo "smiruje" i na Balkanu: Građani Srbije uznemireni zbog svakodnevnih zemljotresa - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dva razorna zemljotresa koji su prošle nedelje pogodila Tursku i Siriju, na teritoriji tih zemalja usledila je i serija manjih potresa, a tlo se i dalje nije u potpunosti smirilo. "Smirivanje tla" došlo je i do Balkana, pa je samo tokom današnjeg dana prijavljeno još šest potresa od kojih je najjači bio nedaleko oko rumunskog grada Targu Žiju, jačine 5,7 Rihtera, a potres se osetio i u Srbiji.

Prema pisanju Euronews Rumunija, epicentar najjačeg potresa je bio na dubini od 40 kilometara 204 kilometra istočno od Beograda i 212 kilometra severoistočno od Niša. Rumunska nacionalna seizmološka služba je objavila da su usledila još dva slabija podrhtavanja u istom području - jedan potres magnitude 3,4 i drugi 3,5 na dubinama od deset, odnosno pet kilometara.

Osim današnjih zemljotresa, građani Srbije osetili su i jučerašnji zemljotres koji je pogodio rumunski okrug Gorž, jačine 5,2 Rihtera koji je bio na dubini od 13 kilometara.

Čini se da se podrhtavanje tla u Srbiji najjače osetilo na istoku zemlje, Banatu i u Beogradu, mada sudeći prema objavama na društvenim mrežama, javljali su se i korisnici iz Jagodine, Paraćina i Niša koji su pisali kako osećaju da se nešto dešava.

profimedia

 

Nije samo Rumunija iskusila podrhtavanje tla - zemljotres jačine četiri stepena na Rihterovoj skali pogodio je juče i Hrvatsku, a epicentar je bio oko 13 kilometara južno od Siska, prema podacima EMSC.

Stanovnici Hrvatske koji su osetili zemljotres, pisali su na aplikaciji EMSC-a da je u pitanju "žešći potres nakon dugo vremena", kao i da su osetili "jaku tutnjavu", "eksplozije" i "vibracije". 

Pored Rumunije i Hrvatske, zemljotres je u večernjim satima zabeležen i u Grčkoj. U pitanju je bio potres jačine 3,9 stepeni na Rihterovoj skali, sa epicentrom 22 kilometra od Halkide.

Milovanović: Zemljotresi na Balkanu posledica "odmaranja"

Zemljotresi koji su pogodili Rumuniju, Hrvatsku i Grčku, i čije su se posledice delom osetile i u Srbiji, najverovatnije su posledica smirivanja tla nakon jakih udara u Turskoj i Siriji, kaže za Euronews Srbija Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

"Jeste to daleko, ali mi se nalazimo u velikoj potencijalnoj zoni zemljotresa - u pitanju je alpsko-himalajski pojas. Deo koji obuhvata Tursku i Siriju je 'gnezdo' gde se i očekuju i predviđaju veoma jaki zemljotresi. To sve ide, da kažemo, relativno blaže preko Kipra, Grčke i dolazi do nas i Rumunije, gde su uglavnom do sada beleženi nešto slabiji zemljotresi", ističe Milovanović.

Dodaje da ne treba u potpunosti isključiti mogućnost da su sada u pitanju nezavisni zemljotresi, ali su ipak male šanse za to.

"Nikada se nije dogodilo da bude deset nezavisnih zemljotresa na celom prostoru. Mislim da je ovo ipak neko 'odmaranje'. Pošto se sve desilo u periodu malo dužem od nedelju dana, to je isuviše blizu da ovi zemljotresi budu nezavisni", dodaje Milovanović.

Ukoliko se zaista radi o smirivanju tla, kao što misli da je slučaj, Milovanović ističe da ne bi trebalo očekivati dalje jače zemljotrese na ovim prostorima. Kao argument da je u pitanju "odmaranje tla", Milovanović naglašava i to da su potresi u Rumuniji, Hrvatskoj i Grčkoj bili dosta manji od onih u Turskoj i Siriji.

Teško je, dodaje, sa preciznošću predvideti gde će se i kada zemljotresi dogoditi, najviše zbog toga što se pri podvlačenju afričke ploče pod evropsku ne zna gde je najveća akumulacija energije, pa se tačke mogu meriti i upoređivati uz pomoć 3D modela tek kada se zemljotres dogodi. 

Targu Žiju nije seizmički aktivna zona

Milovanović je ukazao upravo na male dubine na kojima se zemljotresi događaju, rekavši da je to razlog za veću štetu. Zemljotres koji je pogodio juče Rumuniju desio se na dubini od  17 kilometara, a bio je iznenađenje i za seizmologe koji su rekli da je u pitanju najveći potres u toj oblasti.

Euronews

Za razliku od Milovanovića, međutim, naučnici u Rumuniji ne smatraju da zemljotres u toj zemlji ima veze sa onim koji se desio u Turskoj.

"To je malo verovatno. Obično to ne bi trebalo da bude u nekakvoj vezi, ako pogledamo rasede koji se kreću i kako se kreću tektonske ploče, i rasede u Turskoj prema Evropi, ili azijski prostor prema Evropi. Oni bi trebalo da budu nepovezani", rekao je generalni direktor Nacionalnog instituta za fiziku zemlje, Konstantin Jonesku. 

"Nije ovo seizmička zona koja izaziva jake zemljotrese i velike štete, ali je ovo bilo najjače do sada. To je bilo iznenađenje i za nas. Moguće je da će biti naknadnih potresa, videli ste u Turskoj da površinski zemljotresi imaju dosta naknadnih potresa", dodao je Jonesku.

Stanovnici u Rumuniji koji su osetili jučerašnji zemljotres jačine 5,2 stepena, svedočili su i materijalnoj šteti koju je prouzrokovao.

"Iskreno, nikada nisam očekivao da ću osetiti tako veliki zemljotres u svojoj kući. Moj prvi instinkt je bio da napustim zgradu. Zgrabio sam dete, upozorio suprugu, a onda sam otišao kod komšije koji mi je potvrdio da je zaista bio zemljotres, i on ga je osetio", rekao je Kozmin Busujok, stanovnik sela Klopotiva u okrugu Hunedoara.

Takođe, stanovnici bloka stanova u gradu Targu Žiju primetili su da je na četvrtom spratu zgrade pao malter, a pojavila se i pukotina u zidu koji deli hodnik od stepeništa, kao i pukotine u samom plafonu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija