Društvo

Direktorka RFZO apeluje na građane: Ne iznosite iz zemlje paracetamol i brufen u većim količinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

25/02/2023

-

11:11

Direktorka RFZO apeluje na građane: Ne iznosite iz zemlje paracetamol i brufen u većim količinama
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da je tržište lekova u Srbiji stabilno i da građani ne treba da strahuju od nestašice lekova. Ona je apelovala da se ne iznose iz zemlje velike količine lekova koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, kao što su paracetamol i brufen.

Cela Evropa, ali i svet suočavaju se sa nestašicom pojedinih vrsta lekova. Direktorka RFZO kaže da je Srbija preduzela nekoliko važnih koraka kako do nestašice ne bi došlo, a jedna od mera je povećanje sirovina za lekove koji se proizvode u Srbiiji.

"Domaća proizvodnja je jako važna i radimo na povećanju asortimana lekova koji će se proizvoditi u Srbiji", rekla je Radojević Škodrić za RTS.

Ona je navela da se radi i na povećanju generičkih lekova, te da će se na novoj listi lekova koja uskoro izlazi biti više tih medikamenata. 

Škodrić je dodala da je trenutno problem samo sa lekovima paracetamol i brufen i apelovala na građane da ne iznose iz zemlje u druge zemlje velike količine tih lekova.

"Dešava se da građani kupuju lekove koji se izdaju bez lekarskog recepta za svoje rođake i prijatelje u inostranstvu", navela je Škodrić.

Takođe je rekla da je Srbija "na korak do oživljavanja" programa za transplantaciju.

Dodala je da se deca koja ne mogu da se leče adekvatno upućuju u inostranstvo, a "uslov je da naši lekari ocene da dete treba da se leči u inostranstvu i upute ga u odgovarajuće centre lečenja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija