Društvo

Počelo meteorološko proleće, ali na sunčano vreme ćemo pričekati: Nestabilan period pred Srbijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2023

-

07:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dan pred nama biće nestabilan, a u najtoplijem periodu očekuje nas temperatura od 7 do 11 stepeni. 

Srbija i region i dalje su pod uticajem snažnog ciklona čiji se centar nalazi u Sredozemlju, a zbog vetrova koji duvaju u ciklonu, vlaga neprestano stiže u naše predele, kaže meteorološkinja i urednica vremenske prognoze  Euronews Srbija Milena Lazarević. Vlaga u vazduhu, dodaje, znači i stvaranje oblaka.

Očekuje nas oblačan dan. Slaba sipeća kiša moguća je jedino u Vojvodini, a kasno poslepodne stiže novo naoblačenje praćeno kišom. Na planinama se očekuje i sneg.

"U narednim satima, biće uglavnom mirno. Nešto jači vetar očekuje se u oblasti Dunava u poslepodnevnim satima", kaže Lazarević.

Narednih dana biće oblačno, povremeno uz slabu kišu u nižim predelima i snegom na planinama, dok bi temperatura trebalo da bude u blagom porastu. 

Vrednosti će u tom periodu biti iznad proseka. - jutarnja dnevna tempertatura biće oko 5 stepeni, a maksimalna oko 10 stepeni.

Počelo meteorološko proleće

Počelo je meteorološko proleće, ali na sunce i prolećnu temperaturu moraćemo da pričekamo, jer je pred nama promenljiv i nestabilan period. 

Postoje tri osnovna kriterijuma za podelu godišnjih doba: astronomski, meteorološki i klimatološki, objašnjava Lazarević.

"Prema astronomskom kriterijumu, srednji datum počeka proleća je 21. mart kada je prolećna ravnodnevnica. Prema meteorološkom kriterijumu proleće počinje 1. marta, leto 1. juna, jesen 1. septembra, zima 1. decambra. Dakle, godišnja doba su podeljena su striktno po mesecima. Razlog za to je praktične prirode, radi klasifikacije i praćenje podataka na osnovu godišnjih doba", kaže Lazarević.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prognostički modeli kažu da će ovaj mart biti nešto topliji od višegodišnjeg proseka, pa se očekuju česti prodori kišonosnih oblaka zbog čega neće biti suše. Međutim, biće umerenih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura na području Srbije iznosiće oko 4 stepena Celzijusa, dok će srednja maksimalna dnevna biti oko 8 stepeni Celzijusa.

"Moram napomenuti da je u martu najteže davati prognozu vremena, a razlog je vrlo nestabilno i promenljivo vreme koje karatkeriše ovaj mesec", zaključila je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija