Društvo

Kancelarija za KiM: Odbijen zahtev oficira za vezu da poseti Trajkovića i Adžića

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

14:15

Kancelarija za KiM: Odbijen zahtev oficira za vezu da poseti Trajkovića i Adžića
U centru Kosovske Mitrovice održan skup podrške Slađanu Trajkoviću - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti privremenih institucija u Prištini odbile su zahtev oficira za vezu Dejana Pavićevića da u zatvoru u Podujevu poseti uhapšene Srbe Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, kako bi se uverio u uslove u kojima se nalaze i poštovanje njihovih prava, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića uputio više zahteva za posetu, a poslednji put 23. februara preko pravnog zastupnika uhapšenih. 

Međutim, postupajuće sudije zabranile su posetu Pavićeviću uz obrazloženje da je “nejasan njegov status”, kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu.

Na taj način Priština je, kako se navodi, još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava srpskih zatvorenika Trajkovića i Adžića.

"Posete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu su sa ingerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama unazad primenjivala", saoštavaju iz Kancelarije za KiM.

O ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima Kancelarija za Kosovo i Metohiju protestnim pismom Kancelarija za KiM obavestila je i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka insistirajući da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahteva da omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija