Društvo

Potpisan ugovor o grantu za izgradnju Tiršove 2: Od EU 35 miliona evra za novu dečju bolnicu

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

19:00

Potpisan ugovor o grantu za izgradnju Tiršove 2: Od EU 35 miliona evra za novu dečju bolnicu
Karlo Montičeli i Marko Blagojević - Copyright srbija.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i guverner Razvojne banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su danas u Parizu ugovor o kreditu Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 54 miliona evra, zajedno sa grantom od Evropske unije u iznosu od 35 miliona evra za Tiršovu 2.

Time se, kako su poručili posle potpisivanja Blagojević i Montičeli, nastavlja jaka saradnja koju Vlada Republike Srbije, preko Ministarstva za javna ulaganja ima sa Razvojnom Bankom Saveta Evrope.

Grant od 35 miliona evra je najveći grant ikada koji je odobrila Evropska unija, a koji nije iz sektora energetike i transportne infrastrukture, rekao je ministar Blagojević.

“To, verujem u velikoj meri govori o tome na koji način Unija vidi značaj projekta Tiršove 2 za Srbiju, ali i govori o tome na koji način Evropska unija vidi Srbiju kao svog partnera. Zahvalnost guverneru i Razvojnoj banci i mislim da je ovo dobar primer kako jedna saradnja utiče na rezultate”, rekao je ministar.

Guverner Karlo Montičeli istakao je da je veoma srećan što je sa srpskim ministrom potpisao, kako je ocenio, važan ugovor za Tiršovu 2.

“Ponosni smo što će kredit CEB-a od 54 miliona evra i ovaj grant EU od 35 miliona evra zajedno doneti Srbiji i regionu izvanrednu pedijatrijsku negu, zahvaljujući potpuno novoj medicinskoj ustanovi. Ovaj projekat je meni lično vrlo značajan, jer sam imao priliku da prisustvujem  potpisivanju granta za studiju izvodljivosti, a to je samo još jedan primer vrlo dobre saradnje koju mi imamo sa Vladom Republike Srbije i sada sa ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem”, naglašio je Montičeli. 

Vlada Srbije preko Ministarstva za javna ulaganja ima odličnu saradnju sa CEB-om već dugi niz godina, dodao je ministar Blagojević i istakao da se ta ona prostire kroz mnoge sektore.
Blagojević ukazuje na važnost, za početak kulturne saradnje gde pominje projekat Beogradske filharmonije, zatim i sektor prosvete, naučne i istraživačke infrastrukture gde je fokus na velikom projektu “Bio4 kampusa”, koji je, prema njegovim rečima, u pripremi i koji treba da počne da se primenjuje ove godine.

“Tu su i ostali infrastrukturni projekti, pre svega oni koji uključuju rešavanje problema otpadnih voda, ali je po obimu, broju projekata i sredstava daleko najobimniji sektor javnog zdravstva. Tu ima projekata počev od najmanjih seoskih ambulanti, preko opštih bolnica pa sve do većih i vrednijih projekata poput izgradnje novog objekta Tiršove 2. Do sada smo uradili 17 Domova zdravlja i ambulanti u 16 opština naše zemlje, takođe, obnovili i opremili 12 klinika u 14 gradova u Srbiji, takođe i Centri za socijalnu zaštitu, sve uz pomoć Razvojne banke”, podsetio je Blagojević.

On ukazuje na to da je urađen veliki posao, ali da, zapravo, kako kaže, veliki posao tek predstoji. 

“Zato je važno napomenuti da je banka nedavno odobrila i da će, nadam se u aprilu Narodna skupština ratifikovati sporazum o novom zajmu od 200 miliona evra za nastavak ovog velikog posla u zdravstvu koji je započet pre nekoliko godina. Nastavićemo da radimo, u pitanju je jedan veoma fleksibilan model finansiranja kapitalnih investicija, koji da bi bio odobren prethodno mora da postoji poverenje između banke i korisnika, i s ponosom mogu da kažem da je ovo drugi projekat te vrste kakav banka odobrava Srbiji, i mi smo jedina zemlja izvan EU u kojoj je jedan takav model finansiranja odobren”, poručio je ministar. 

Kako je ocenio, danas potpisani ugovor je “kruna saradnje”.  

“Tiršova 2 je u pripremi dugi niz godina, prešli smo svaki mogući korak kako bi taj projekat bio spreman na ovakav način, čime smo i zaslužili tu bespovratnu pomoć EU u iznosu od 35 miliona evra, što pokriva trećinu neophodnih sredstava za Tiršovu 2. Kada bude gotova, ona će biti primer na koji način treba da bude urađeno pružanje pomoći deci i kada je u pitanju kvalitet zdravstvene nege i kada je u pitanju komfor koji deca treba da imaju u jednoj takvoj instituciji i dugujemo veliku zahvalnost EU na toj pomoći”, zaključio je ministar Blagojević u Parizu.


 

Komentari (0)

Srbija