Društvo

Ko su kandidati za novog predsednika SANU: Autor više od 200 kompozicija i astronom po kojem je nazvan asteroid

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

15:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srpska akademija nauka i umetnosti predstavila je kandidate za predsednika te institucije. Za novog predsednika SANU predloženi su kompozitor Svetislav Božić i astronom Zoran Knežević. 

Akademik Božić je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, jedan je od najznačajnijih kompozitora srpske duhovne muzike i autor više 200 kompozicija. Akademik Knežević, nekadašnji direktor Astronomske opservatorije je stručnjak za mala planetarna tela, a po njemu je i nazvan asteriod 3900 - Knežević. 

Izbori za predsednika SANU biće održani 30. marta.

Predsednik SANU bira se na četiri godine i jedan je od redovnih članova Akademije. Kandidatu su potrebni potpisi podrške 20 akademika u redovnom sastavu. Glasanje je tajno, a istovremeno se u odvojenom glasanju biraju i dva potpredsednika i sekretar.

Pobeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu.

Najveći uticaj na izbor imaju odeljenja s najvećim brojem članova, a u Akademiji postoji osam odeljenja sa ukupno 130 članova - 99 redovnih i 31 dopisni.

"Najviši dom nauke i umetnosti u Srbiji nalazi se u ovom istorijskom trenutku u turbulentnom okruženju opterećenom problemima za koje nema brzih i lakih rešenja i dubokim podelama na linijama najvažnijih strateških ali onih prizemnijih dnevno-političkih pitanja i interesa. Nije, stoga, nedoumica s kojom se Akademija suočava kako i kuda dalje, puko retoričko pitanje, već odluka koja će odrediti njen dalji put i njenu blizu ali i dalju buducnost", rekao je kandidat Knežević.

"SANU je nadstranačka institucija i takva treba da ostane, neopterećena dnevnom politikom ona osluškuje svet oko sebe i visokom ostvarenošću svojih članova u razuđenim poljima nauka i umetnosti ima plemenitu obavezu i dužnost da utiče na harmonizaciju odnosa u sferi javnog života", ocenio je Božić. 

Vladimir S. Kostić: Želeo sam da uradim još više

Podsećamo, dosadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić najavio je da odlazi sa čela akademije u novembru prošle godine i naglasio da se njegova odluka "ne može menjati".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Govoreći o nagađanjima u javnosti o mogućim kandidatima za predsednika SANU, Kostić je ponovio uverenje da bi ih moralo biti deset koji bi morali da rade taj posao bolje od njega.

"Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada, izabrati i dalje pravce ove kuće", rekao je akademik.

Kostić je istakao da smatra da je neumesno da govori da li je na čelu SANU postigao nešto ili ne. 

"Želeo sam da uradim još više. Sebi mogu da dam samo jedan kompliment - da sam ovaj posao radio svakodnevno, sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti", naglasio je Kostić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija