Društvo

Okanović: Ne vidim razlog za poskupljenje tehničkog pregleda, resorno ministarstvo treba da reaguje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

19:45

Okanović: Ne vidim razlog za poskupljenje tehničkog pregleda, resorno ministarstvo treba da reaguje
Okanović: Ne vidim razlog za poskupljenje tehničkog pregleda, resorno ministarstvo treba da reaguje - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Vozače je ovih dana zatekla neprijatna vest da je tehnički pregled poskupeo za oko 2.000 dinara. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović za Euronews Srbija kaže da ne vidi razlog za poskupljenje te usluge i da vlasnici tehničkih pregleda treba da objasne zbog čega je skočila cena. Smatra da Vlada Srbije, odnosno resorno ministarstvo treba da reaguju i odrede maksimalnu cenu tehničkog pregleda.

"Ne vidim razlog za poskupljenje. Ovo nije prvo poskupljenje. Tehnički pregledi su prvo koštali 2.000 do 2.500 dinara, pa su svi podigli na 4.000-4.500 dinara da bi sada, kao po dogovoru, cene otišle na 6.000-6.500 dinara. Bilo bi dobro da čujemo razlog za to. Vlada po Zakonu o bezbednosti saobraćaja ima obavezu da propiše minimalno i maksimalnu cenu. Ukoliko se oceni da je poskupljenje neopravdano i posledica kartelskog dogovora Vlada može da reaguje i da odredi gornju cenu tehničkih pregleda", rekao je Okanović.

Euronews TV

Novim Pravilnikom o tehničkom pregledu, koji je stupio na snagu 5. jula, uvedeno je obavezno snimanje toka pregleda vozila, a  kanović smatra da će sada vozila izlaziti u saobraćaj bezbednija, bolje ispravnosti.

Argument vlasnika tehničkih pregleda za poskupljenje je da su zbog snimanja morali da kupuju dodatnu opremu i da će sada pregledati u toku dana manje automobila. Međutim, Okanović smatra da to nije dovoljno ubedljivo objašnjenje. Navodi da ne zna koliko košta oprema koju su morali da kupe, ali da je oprema za video nadzor sve jeftinija i da cene stalno padaju.

"Ne znam koliko je skupa oprema da je toliko morao da poskupi tehnički pregled. Sa druge strane tehnički pregled ne zarađuje samo od pregleda automobila, već i od prodaje polise osiguranja. Nadležno ministarstvo treba da preispita da li postoje opravdani razlozi za to, jer se radi o velikom udaru na đep vlasnika vozila", rekao je on.

Trajanje tehničkog pregleda

Govoreći o dužini trajanja tehničkog pregleda Okanović je naveo da se tu ništa nije menjalo, da kontrolori moraju da pregledaju sve što su i do sada pregledali.

"Pravilnikom koje je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova je propisano koliko traje tehnički pregled za svaku vrstu vozila. Pravilnik u tom delu nije menjan. Sve radnje koje su rađene biće rađene i ubuduće. Pravilnik se u tom delu nije menjao", pojasnio je on.

Upitan kakvo je situacija na srpskim putevima, s obzirom na to da je počela sezona godišnjih odmora, on je naveo da su jul i avgust najkrvaviji meseci tokom leta na putevima. Apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da se vežu tokom vožnje.

"Molim sve da vežu pojas. Svakog dana zaustavlja policija ne samo pijane, već pod dejstvom narkotika u saobraćaju. Vi možete biti i najsavesniji vozač, ali drugi možda nisu. Ovo su krvavi meseci. Vežite se. Deca obavezno da sede vezana u autosedištu", objasnio je on.

Napominje da vrućine utiču na vozače, da su istraživanja pokazala da visoke vrućine mogu da utiču na vozače kao da je konzumiran alkohol. 

Komentari (0)

Srbija