Društvo

Počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred osnovnih škola

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

08:52

Počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred osnovnih škola
Počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred osnovnih škola - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Srbije i ove godine pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju, sopštila je Kancelarija za informacione tehnologije.

Zakazivanje termina za testiranje počinje danas, dok su termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi.

Prilikom dolaska na zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna, kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Podnesi.

Podaci koja će škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti su: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrda o obavljenom lekarskom pregledu.

Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.   

U saopštenju je navedeno i uputstvo za roditelje kako da upišu dete u školu elektronski. Potrebno je roditelj bude registrovan korisnik, odnosno da ima kreiran nalog na Državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Nakon uspešne registracije, potrebno je da se prijavite na Portal. Iz menija treba odabrati Usluge "Obrazovanje " eZakazivanje termina za upis, gde može da se pročita detaljan opis te usluge.

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis treba odabrati opciju Podnošenje prijave, zatim izabrati školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odabrati termin, navedeno je u saopštenju. 

Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 08.00 do 15.00 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija