Društvo

Infuzije kod kuće sve veći trend i u Srbiji: Šta se uzima, koliko se plaća i zašto to nije ni malo naivno

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/03/2023

-

14:30

Infuzije kod kuće sve veći trend i u Srbiji: Šta se uzima, koliko se plaća i zašto to nije ni malo naivno
Infuzije kod kuće sve veći trend i u Srbiji: Šta se uzima, koliko se plaća i zašto to nije ni malo naivno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vitaminske infuzije globalni su trend, a sve se više koriste i u Srbiji. Društvene mreže preplavljene su slikama javnih ličnosti dok ih primaju u kućnim uslovima, ali i frizerskim i kozmetičkim salonima. Lekari kažu da ono što je trend ne znači da je bezbedno i da infizija može da se da isključivo po nalogu lekara. Upozoravaju na moguće štetne posledice kao što su nagli skok krvnog pritiska, jake alergijske reakcije, ali i da usled ubrzane cirkulacije može da se "otkači" tromb iz oštećenog krvnog suda i da izazove emboliju, infarkt ili moždani udar. 

Ovu sve popularniju uslugu koriste mladi ljudi i osobe srednjih godina, koji su u ponoj snazi, radno sposobni. Često se za uzimanje "vitaminskih koktela" kroz infuziju odlučuju menadžeri, pevačice... Tvrde da je to najbolji način da se oslobode stresa, da im se vrati radni elan. Hvale se da nakon izlaska do kasno, mnogo alkohola, vitaminska infuzija pomaže da "preporođeni" odu ujutru na posao gde ih čeka naporan radni dan, mnogo važnih sastanaka.

Sa sve većom potražnjom za "brzim okrepljenjem", povećala se i ponuda onih koji pružaju takvu uslugu. Instagram je pun naloga gde se nude vitamniske infuzije. Cena je od 70 do 100 evra, zavisno od toga šta se traži.

Na sajtovima ordinacija koje nude ovu uslugu navodi se da u infuziju uglavnom idu vitamini C i B. Vitamin C kao jak antioksidans i vitamini B grupe koji, kako se navodi, igraju važnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, zdravlju kože, kose i noktiju, metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina. 

Tvrde da vitaminske infuzije imaju širok spektar dejstva - da pomažu kod mamurluka posle izlaska ili nakon žurki, da jačaju imunitet, "peglaju bore" i usporavaju starenje, ali i da smanjuju simptome depresije.

profimedia

 

I dok se veliča njihovo pozitivno dejstvo, izostalo je upozorenje na opasnosti koje nose sa sobom. Lekari upozoravaju da se infuzija nikako ne sme dati, a da se prethodno nije uradio pregled pacijenta i neophodne analize. Bez obzira što je reč o mladim i zdravim ljudima, nikada se ne zna da li postroji neka skrivena bolest.

Šehić: Infuzija samo po preporuci lekara

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže za Euronews Srbija da se infuzije mogu dati samo po preporuci lekara, a nikako na svoju ruku. Za njihovu primenu mora postojati stroga indikacija.

Navodi da se primaju u zdravstvenim ustanovama, pod nadzorom zdravstvenih radnika. U kućnim uslovima može da se primi jedino ukoliko je reć o teško bolesnoj osobi, koja ne može da se kreće. I tada se isključivo radi samo po nalogu lekara.

"Infuzija se daje intravenskim putem, direktno u cirkulaciju. Sve što se tako unese ima brz efekat. Unos velike količine tečnosti u kratkom vremenskom periodu može značajno da poveća krvni pritisak i da optereti srce i celokupnu cirkulaciju organizma", pojašnjava Šehić.

Nagli skok pritiska je samo jedna od neželjenih pojava koja može da se desi. Opasnije od toga je mogućnost pokretanja tromba iz nekog oštećenog krvnog suda, jer velika količina tečnosti ubrzava cirkulaciju. 

"Pod vellikom krvnom strujom može da dođe do pokretanja zalepljenog tromba koji može da začepi krvni sud i dovede do moždanog udara ili infarkta. To su ozbilni zdravstveni problemi koji nastaju iz bezazlenog stanja", navodi Šehić.

Upozorenje na sve zbiljne, neželjene reakcije, koje mogu nastati nakon infuzije, ne može se naći u oglasima onih koji nude vitaminske inuzije. Ne pričaju ni o mogućim alergijskim reakcijama.

"Poznato je da vitaminski preparati nebrojeno puta daju nagle, jake alergijske reakcije- anafilaktički šok. Zbog toga je važno da se vodi računa i kod vitaminskih infuzija", istakla je Šehić.

Jakovljević: Neobrazovanost karcinom društva

Oni koji nude vitaminske infuzije svesni su koji uticaj imaju javne ličnosti na opštu populaciju. Njihovi instagram nalozi puni su fotografija pevača, manekenki koji primaju infuziju u dnevnoj sobi, ali i u frizerskim salonima dok se feniraju ili kozmetičkim salonima dok sređuju nokte.

Hirurg i sportski lekar dr Momčilo Moma Jakovljević kaže da je nametanje takvog trenda moguće jer je "zdravstvena prosvećenost opšte populacije katastrofalna".

Nije mu jasno kako neko može da dozvoli da mu osobe koje se reklamiraju na instagramu, za koje se ne zna da li su zdravstveni radnici, daje vitaminsku infuziju. Pitanje je, dodaje, i šta je sadržaj tih infuzija.

"Vi možete svašta da stavite. Može biti običan fiziološki rastvor, a može biti i nešto drugo. Neobrazovanost je najveći karcinom ovog društva, neobrazovanost je najgora bolest", ogorčen je Jakovljević.

profimedia

 

Lekari su saglasni da se vitaminskim infuzijama "ne popravlja" iscrpljen organizam, već se samo maskira problem. Apeluju da se, zbog mogućih neželjenih reakcija, terapija infuzijom nikako ne koristi na svoju ruku, da to obavezno mora da bude pod nadzorom lekara.

"Kao lekar radila sam 40 godina u Hitnoj pomoći. Nalog za infuzione rastvore sam davala samo onda kada je preko potrebno. To je uvek bilo pod nadzorom zdravstvenih radnika i mene kao lekara. Mladi moraju da se nauče da poštuju svoj organizam, zdravlje. Mora se strogo paziti šta se daje i ko daje. Da bi se dao infuzioni rastvor ulazi se braunilom direktno u venu", objašnjava Radmila Šehić.

Jasno je da vitaminske infuzije mogu samo maskirati problem, ali nisu lek za hronični umor, stres, mamurluk. Nus pojave koje njihova primena može da izazove su veoma ozbiljne, za neke mogu biti čak i fatalne. Zbog toga vredi dva pita razmisliti pre nego što se pozove broj na instagram nalogu koji nudi takvu uslugu.

Komentari (0)

Srbija