Društvo

Danas znatno toplije sa deset sunčanih sati, ali neće dugo trajati: U april ulazimo sa kišom i oblacima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2023

-

07:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U najtoplijem delu dana temperatura će se kretati od 16 do 21 stepena Celzijusa. Osim Sunca, na porast temperature mnogo više utiče strujanje vazduha, odnosno vetar koji je promenio pravac sa sevenog na južni. 

I ovog jutra zabeležen je prizemni mraz koji može oštetiti već provcetale vrste i pojedine sorte voće.
Dobra vest za poljoprivrednike je da uskoro, tokom noći, stižu oblaci koji će poslužiti kao "poklopac" da se toplota akumulirana danju zadrži u prizemnom sloju. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Vreme u Srbiji se stabilizovalo, isključeni su, vidimo svi meteoalarmi, nema upozorenja na opasne vremenske prilike. Stabilizacija je posledica aniciklona, odnosno polja visokog vazdušnpg pritiska čiji se cetar nalazi južnije od nas. Centar je relativno blizu, tako da ćemo danas odmarati od kiše i tmurnih oblaka", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na EUronews Srbija, Milena Lazarević.

Dan pred nama biće pretežno sunčan, a prognostički modeli pokazuju da će danas biti u proseku oko deset sunčanih sati, dodaje ona, što je, kako kaže, dovoljno da, ukoliko ste u mogućnosti, dan provedete negde na otvorenom i unesete malo vitamina D.

Zahlađenje za početak aprila

"U petak se preko Srbije očekuje prelazak jednog frontalnog poremećaja, pa je moguća koja kap kiše. Ipak, dominiraće sunce", ističe Lazarević.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Međutim, za dane vikenda vreme se kvari i stižu oblaci koji spuštaju temperaturu. Biće uslova za kišu i grmljavinu, a u nedelju počinje da duva i severni vetar koji će uticati na subjektivni osećaj hladnoće.

"U april ćemo, dakle ući sa oblacima i kišom", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija