Društvo

Temperature opet idu u tropski plus, ali stiže i zahlađenje: Meteorolozi najavljuju nestabilnu nedelju, od +39 do pljuskova i grmljavine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2021

-

15:44

Temperature opet idu u tropski plus, ali stiže i zahlađenje: Meteorolozi najavljuju nestabilnu nedelju, od +39 do pljuskova i grmljavine
Tanjug/Jaroslav Pap/Profimedia - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Letnja vrelina i dalje ne popušta, jučerašnji pljuskovi i pad temperature svima su pogodovali ali visoke temperature nas očekuju i narednih dana. Ali, ne zadugo. 

Meteorolozi kažu da nas posle jučerašnjeg blagog zahlađenja prvo očekuje ponovni rast temperature i, praktično novi toplotni talas sa temperaturama do 39 stepeni Celzijusa, ali i da ozbiljnije rashlađenje možemo da očekujemo u drugoj polovini naredne sednice. Uz rashlađenje, prema prognozi RHMZ, stižu i pljuskovi i grmljavina. 

Đorđe Đurić, meteorolog istakao je za Euronews Srbija da će se do kraja dana zadržati smena sunčanih i oblačnih intervala. 

"Danas će biti malo prijatnije u odnosu na prethodne dane. Tokom jučerašnjeg dana temperature su bile 37 stepeni. Dok je danas znatno prijatnije ali ostaje toplo sa maksimalnim temperaturama malo iznad 30 stepeni Celzijusa. Padavine mogu da  se očekuju posle podne i uveče u južnim i jugozapadnim delovima Srbije lokalno. Sutra nas očekuje slična temperatura, biće toplo ali malo prijatnije u odnosu na danas, temperatura će se kretati u intervalu od 30 do 33 stepena“, istakao je Đorđe Đurić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Đurić je naveo da će se  u većem delu zemlje zadržati pretežno sunčano vreme. Jedino se u toku jutra na severu Vojvodine očekuje nešto više oblaka. Uz mogućnost u toku jutra i prepodneva za poneki pljusak sa grmljavinom. 

“Poslepodne i uveče pljuskovi sa grmljavinom očekuju se samo na jugu u jugozapadu Srbije. Od ponedeljka nas ponovo čeka sunčano i veoma toplo vreme uz porast temperature. U sredu bi maksimalna temperatura ponovo bila oko 35 stepeni pa i do 39. Nakon toga nas konačno čeka pravo osveženje sa padavinama i padom temperature“, kaže Đorđe Đurić. 

Kako se očekuje, nakon srede, koju će takođe obeležiti tropske temperature, nešto ispod 40 stepeni Celzijusa, dolazi nekoliko hladnijih dana, a temperatura bi mogla da padne i do 25 podeljka na skali. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Tropska vrelina, koja se očekuje narednih dana u Srbiji, stiže nam, kao i uvek, iz Afrike. Za taj priliv vreline zadužen je južni vetar koji duva u višim slojevima atmosfere.

Izuzetno toplo vreme nepovoljno je i za većinu hroničnih bolesnika i osoba koje su pod terapijom, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija, meteorolog Milena Lazarević. Ona ističe da se izbegava boravak na otvorenom kada je najtoplije jer postoji rizik od toplotnog udara i od sunčanice.

Osim ljudi, ugrožene su i životinje, zato posebnu pažnju moramo obratiti na njih.

Prognoza za narednih sedam dana

Republički hidrometeorološki savez je saopštio da će u Srbiji danas biti promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom, dok će maksimalna temperatura ići do 33 stepeni Celzijusa uz slab i umeren vetar istočni i severoistočni. 

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i malo svežije sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Najniža temperatura 20, najviša 31 stepen, saopštio je RHMZ.

U Srbiji će sutra u većem delu biti promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na istoku će biti pretežno sunčano.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Duvaće slab, istočni i severoistočni vetar. Najniža temperatura biće od 16 do 22, najvisa od 30 do 34 stepena, saopštio je RHMZ.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji se u nedelju očekuje promenljivo oblačno i toplo, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom. U ponedeljak pretežno sunčano, po podne retka pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

U utorak i sredu biće sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 38 stepeni. U sredu po podne na severozapadu pljuskovi i grmljavina. Od četvrtka promenljivo i svežije sa pljuskovima i grmljavinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija