Društvo

Ministar prosvete sa predstavnicima srednjoškolaca, učenici traže da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2023

-

13:52

Ministar prosvete sa predstavnicima srednjoškolaca, učenici traže da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature
Ministar prosvete sa predstavnicima srednjoškolaca, učenici traže da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature - Copyright MInistarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić sa saradnicima razgovarao je danas sa predstavnicima neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" Lukom Babićem, Doroteom Vasić i Stefanom Markovićem, koji traže da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature i za to su podneli peticiju sa 25.000 potpisa. 

"Lično verujem da je državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema, jer će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju. Državna matura ima za cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja", rekao je ministar Ružić, a navodi se u saopštenju.

On je naveo da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje. Takođe, upitao je učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je objavljeno u medijima,  navodno kazala, da što se tiče državne mature "oni ništa ne pitaju", kako bi snosila sankcije. Predstavnici neformalnog udruženja "I mi se pitamo", kako se tvrdi u saopštenju Ministarstva prosvete, naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva.

Srednjoškolci su zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu sa pitanjima o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete, ali su se i složili, nakon razgovora, da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.

"Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji", naveo je Luka Babić.

Babić je ranije za Euronews Srbija rekao da srednjoškolci traže da se uvede prelazni period za državnu maturu od tri godine.

"Fakultet bi se upisivali samo na osnovu prijemnog ispita, a paralelno bi se radila državna matura za završetak srednje škola. Državna matura se ne bi računala za upis na fakultete. Tokom tok probnog perioda fakulteti i Ministarstvo mogu da proveravaju kolika je korelacija uspeha na prijemnom ispitu i na državnoj maturi", rekao je Luka. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija