Društvo

Georgije, Daniel, Marta i Eleonora pokrenuli su uspešne biznise uz pomoć države: Sve o subvencijama za samozapošljavanje

Komentari

Autor: Ivana Vlajović

30/04/2023

-

12:00

Georgije, Daniel, Marta i Eleonora pokrenuli su uspešne biznise uz pomoć države: Sve o subvencijama za samozapošljavanje
Georgije, Daniel, Marta i Eleonora pokrenuli su uspešne biznise uz pomoć države: Sve o subvencijama za samozapošljavanje - Copyright Privatna arhiva 

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2023. godini zatvoren je 10. aprila, a u narednih mesec dana Nacionalna služba za zapošljavanje izvršiće selekciju prijavljenih kandidata. Za pokretanje sopstvenog biznisa ove godine dodeljuje se subvencija u iznosu od 300.000 dinara. Sudeći prema iskustvima korisnika iz prethodnih godina koji su govorili za Euronews Srbija sredstva u najvećoj meri vraćaju državi kroz poreze i doprinose u prvim mesecima rada dok posao ne zaživi.  

Ovaj program Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi već godinama, a zainteresovani zahtev podnose nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe. Pravo na dodelu bespovratnih sredstava za pokretanje biznisa svake godine imaju nezaposlena lica prijavljena na evidenciju nezaposlenih NSZ, uz uslov da su završila obuku za razvoj preduzetništva.

Načelnik Odeljenja za programe zapošljavanja u Filijali NSZ u Pančevu Vanja Milićević kaže da je na teritoriji te filijale koja, osim Pančeva, pokriva i opštine Kovačica, Alibunar, Opovo i Kovin prošle godine konkurisalo 130 ljudi, od kojih su ugovori potpisani sa njih 68. 

Kada su u pitanju delatnosti u kojima ljudi žele da se oprobaju nema pravila. 

"Možda malo prednjače frizerski i kozmetički saloni, ali ima zahteva koji se odnose na grafički dizajn, proizvodnju proizvoda od drveta, proizvodnju lustera i lampi, otvaranje autoservisa i raznih drugih", ističe Milićević.  

Jedna od onih koja je subvencije dobila prošle godine je Pančevka Jelena Kovačević, koja se bavi izradom predmeta od papira. Prema njenim rečima, sredstva koja je dobila pomogla su joj da razradi posao u svojoj kreativnoj radionici "Pastel".

"To su taman sredstava koja smo morali da odvajamo mesečno za troškove koje imamo prema državi što je u startu pomoglo", kaže ona za Euronews Srbija i ističe da je obuka kroz koju je prošla u NSZ, takođe, bila jako korisna.

Privatna arhiva

 

"Sastojala se iz nekoliko predavanja i dala je osnovne smernice onima koji nisu iz ove branše kako da pravno postave temelj svog poslovanja, u smislu da su nas usmerile koje institucije treba da posetimo, gde koju informaciju možemo da dobijemo, kako da izaberemo šifru, koliko koja usluga košta, koliko će nam novca u startu biti potrebno. Pomogli su nam da prođemo kroz sve tačke biznis plana i da na kraju sami napravimo biznis plan, kako bismo pre započinjanja posla imali neku okvirnu sliku o tome koliko nam novca mesečno treba - koliko ide na rashode, a koliko bi možda moglo da ostane", objašnjava ona.

Subvenciju pančevačke Filijale NSZ u 2022. godini dobile su i sestre Marta i Eleonora Graovac iz Alibunara. One su u želji da nastave porodični posao konkurisale za sredstva kako bi otvorile svoje frizerske salone u ovoj južnobanatskoj opštini.

"Ja sam zanat učila od oca, i radim kao muški frizer, a sestra Eleonora je završila srednju frizersku školu, da bi kasnije upisala i akademiju i sada radi kao ženski frizer. Odlučile smo se za to, jer je porodični posao u pitanju i hoćemo da nastavimo tradiciju koju je pokrenuo otac", kaže marta Graovac za Euronews Srbija.

Ona ističe da uprkos obuci za razvoj preduzetništva, same ne bi mogle da urade biznis plan pa su pomoć potražile od računovođe, a novac koji su dobile u velikoj meri uložile su u kupovinu dela opreme i alata.

Privatna arhiva 

 

Prema rečima Vanje Milićevića, Filijali NSZ u Pančevu ove godine je do 10. aprila stiglo 150 zahteva za subvencije, a biće dodeljeno 60 ugovora.

Među onima koji su konkurisali za bespovratna sredstva za samozapošljavanje je i stomatolog Georgije Pujić. 

On za Euronews Srbija kaže da je oprema za jednu stomatološku ordinaciju jako skupa i da su sredstva koja dodeljuje NSZ nedovoljna. On je međutim, od majke, koja je takođe bila stomatolog dobio gotovu ordinaciju.

"Konkurisao sam kako bih dobio sredstva da obnovim opremu. Dobro će mi doći i za neko renoviranje malo", kaže on.

Njegov kolega, doktor Slavko Dživdžanovski, za subvencije je konkurisao još pre više od jedne decenije. Ističe da mu je za osposobljavanje ordinacije bilo potrebno više od 20.000 evra, te da, iako je zahvalan da je od države bilo šta dobio, novac koji se dodeljuje nije imao veliki značaj.

"Ja sam tad počinjao da radim. Novac koji sam dobio u tom trenutku pomogao mi je za isplatu možda 3-4 mesečna doprinosa. To sam od tih para plaćao, jer nisam imao posla. To je ništa za ovu vrstu posla, i treba da bude mnogo više", kaže on. 

Privatna arhiva 

 

Sa druge strane Daniel Poliak iz Kovačice, koji je uz subvencije države 2014. godine otvorio autoservis, kaže da mu je novac koji je dobio bio odskočna daska.

"Poslužio je da razradim posao, za plaćanje poreza i doprinosa, da možete bar tih godinu dana da budete mirni da imate taj novac da napredujete dalje", kaže on za Euronews Srbija i dodaje da je uz pomoć državnih subvencija proširio posao i u svom autoservisu zaposlio još dva radnika.

Komentari (0)

Srbija