Društvo

U selima u okolini Peći sve manje Srba, kuće i dalje porušene: "Nema naroda, sediš ceo dan kao u zatvoru"

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

13/07/2021

-

20:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U opštini Peć, na Kosovu i Metohiji, do 1999. godine je živelo 18.000 Srba i Crnogoraca, a danas ih je manje od 1.000. Nekoliko sela u okolini Peći obišla je reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup. Kako kaže, u samom gradu, osim sveštenika, njegove supruge i bebe ima još petoro Srba. 

Peć je grad kome fali 18.000 Srba i Crnogoraca, ali i oko 3.000 Bošnjaka i Roma. U nekada bogatim selima punim dece sada su staračka domaćinstva.

Tamo kao da se oružani sukob završio juče, kuće porušene još uvek stoje tako kako su srušene 1999. i 2004. Temelji tih ogromnih kuća zarasli su u korov, a tu i tamo se vide tipske kuće koje su gradile razne organizacije za povratnike. Nažalost, i one su sve praznije. 

Jedino mesto okupljanja je Pećka patrijaršija koja se nalazi na oko dva kilometra od centra Peći. 

"Imala sam svega i svačega u kući", kaže starica Zorka Džavrić. Iako se sve promenilo, iz Brestovika ne želi da ide.

Bez prodavnice, ambulante i škole, bez posla i sigurne budućnosti, Srbi koji su ostali tavore, obrađuju svoju zemlju, ona koja nije uzurpirana i do koje se može.

Mirno je i situacija nije kao u Đakovici, zabranjenom gradu za Srbe kako kažu. Oni sa svojim komšijama sada nemaju problema, ponavljaju, ne želeći da se podsćeaju ni 1999. ni 2004.

"Do sad mi smo u Peći dobro prošli. Ja sam među prvima ovde, ni muško ni žensko nije otišlo u Peć pre mene, prva sam otišla i njihovim autobusom i njihovim taksistima, nisam imala gorku reč stvarno. Ali nema naroda, sediš ceo dan u kući ko u zatvoru", kaže Slavica Jašović iz sela Siga.

"Običan narod mora da sarađuje, osuđeni smo jedni na druge", navodi Slađana Miletić iz Brestovika.

"Pogrešna strategija, pogrešno sve od starta"

Ovdašnje Srbe rad održava. Na muk i nezainteresovanost kosovskih institucija su navikli, ali boli ih što ih političari, oni u Beogradu nekako zaobilaze, kako tvrde, i što pojedinci prodaju svoju dedovinu 

"Ali ovde što prodaju kuće, radi ovih grobova to nikad ne bih prodala", navodi Jašović.

"Ljudi se zapošljavaju gde nemaju ni porodice ni ništa, jedna kompletna porodica se iseli iz sela zato što muž i žena i četvoro dece nemaju posao. Pogrešna strategija, pogrešno sve od starta", napominje Miletić.

U najvećem kosovskom selu Vitomirici, u opštini Peć, je ostalo još dvoje Srba. U Sigi se mogu izbrojati na prste dve ruke, u Belom Polju crni dani, od 370 samo još tridesetak, u Brestoviku takođe. Ljevoša, selo koje se zavetovalo da će čuvati Pećku patrijaršiju, odumire. Jedino odoleva Goraždevac u kome još opstaje oko 700 Srba. 

Goraždevac je zapravo centar za Srbe iz opštine Peć, tamo su jedine osnovna i srednja škola, tako da deca, ona koja su ostala, putuju i po 30 kilometara da bi došli do škole. Razočaranje koje su građani pokazali jeste i u kosovske i u vlasti Republike Srbije. Jedinu pomoć, kako kažu, imaju od Eparhije raško-prizrenske.

Komentari (0)

Srbija