Društvo

Kriminalne grupe vrbuju mlade za ubistva, Kraljevo "regrutni centar": "Zaduže se zbog zelenaša ili prodaje narkotika"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2023

-

19:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije Nemanja Đuran je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da je nedavna akcija u Kraljevu pokrenuta jer je policijskom analizom utvrđeno da veliki broj izvršioca najtežih krivičnih dela u Srbiji i regionu dolazi iz tog grada.

Međutim, ono što više zabrinjava jeste da je broj mladih lica koji se hapse zbog teških krivičnih dela, u porastu. Štaviše, prema rečima Đurana, među izvršiocima ovakvih dela, često se nađu i maloletne osobe.

"Da li zbog kockarskih dugova, da li zbog novčanih sredstava ili eventualno zbog prodaje narkotika, uglavnom su to mlađa lica koja su primorana da izvršavaju najteža krivična dela kao što su ubistva, razbojništva ili teške krađe", kaže Đuran i dodaje da se uglavnom radi o mladima koji imaju oko dvadesetak godina.

Do sada je ustanovljeno da je nekoliko kriminalnih grupa upravo u Kraljevu imalo ljude, koji su za njih angažovali ubice, spremne da za nekoliko hiljada evra okrvave ruke.

"Ili se zaduže kod njih na neku zelenašku kamatu ili eventualno prodajom narkotika gde dođe do toga da kasnije budu primorani da izvršavaju krivična dela", dodaje Đuran.

Da je Kraljevo postalo kriminalizovana sredina za mlade, svedoči činjenica da je pre mesec dana uhapšen Luka V. (26), koji se dovodi u vezu sa likvidacijom Ranka Radoševića na benzinskoj pumpi u Rušnju.

Osim njega, lisice na ruke su stavljene i dvadesettrogodišnjem S.M još pre godinu dana zbog sumnje da je na Novom Beogradu ubio Luku Žižića, ali i Nikolu Zečevića Zeku 2021. u Kragujevcu.

Međutim, "najpoznatiji" među pucačima iz Kraljeva je Lazar Ilić, koji je oktobra 2020. u garaži u TC "Ušće" na Novom Beogradu ubio Aleksandra Šarca.

Đuran kaže da u izvršenju teških krivičnih dela ima i maloletnika, ali i mladih kojima je to prvi prestup.

"Nekada su direktni izvršioci krivičnog dela ubistva, nekada su saizvršioci ili pomagači ili u logistici da se izvrši krivično delo ubistvo", ističe naš sagovornik.

U poslednjem hapšenju prosek godina 30

Zbog sumnje da su učinili krivična dela udruživanje radi vršenja dela, teško ubistvo u pokušaju i dva krivična dela izazivanja opšte opasnosti, pripadnici MUP-a u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, na teritoriji Beograda i Kraljeva, uhapsili su B.D. (29), A. Č. (29), D. R. (27) i D. T. (34), dok će protiv još 11 osoba biti podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu za navedena krivična dela.

"Oni se sumnjiče da su kao članovi dve organizovane kriminalne grupe, kao ogranak kavačkog klana, delovali na teritoriji Srbije i Crne Gore, a policija ih je uhapsila u nastavku akcije iz novembra prethodne godine, kada su uhapšeni pripadnici OKG "vračarci", a u cilju suzbijanja teških krivičnih dela", navodi sa u saopštenju policije.

mup.gov.rs

Ovom prilikom policija je zaplenila više kilograma marihuane, heroina i kokaina kao i 2.000 tableta MDMA, više luksuznih automobila i veću sumu novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.  

U regionalnoj akciji privedeno čak 65 osoba

Kako iz policije dalje navode, u regionalnoj akciji, više od 600 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije i Žandarmerije, zaplenili su veću količinu novca, luksuzne automobile, kao i oružje i narkotike, dok je privedeno više od 65 osoba.

"Pretresom stanova i drugih prostorija na više od 80 lokacija na području Kraljeva i Kruševca, policija je oduzela automatske puške, veću količinu oružja sa dugim cevima, ručne bombe, pištolje, kao i veću količinu municije različitog kalibra", rekli su iz policije.

Kako dodaju, zaplenjeno je više od 30 luksuznih automobila, 30 skupocenih ručnih satova, oko osam kilograma zlata u zlatnim polugama, dukatima i pločicama, oko 155.000 evra, 16.500 švajcarskih franaka, 1.600 američkih dolara, više od 2,5 miliona dinara, kao i sefovi koji su koristili osumnjičeni.

"U ovoj akciji, zaplenjeno je više kilograma kokaina i marihuane, kao i više desetina kilograma rezanog duvana. Uhapšenima je, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija i teška krađa, određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu", piše u saopštenju.

 

Komentari (1)

Jakov

22.04.2023 01:09

A policija ne vidi ništa, pušta sve da ide svojim tokom priprema slučaj uhapsi ih i onda suđenje traje 20-ak godina, svi se razvlače po sudu i idu tamo vamo, sud blokiran, policija ništa ne postiže, počinioci na privremenoj slobodi pobegnu iz zemlje, smejurija koji smo šklj sistem, funkcionišemo kao neka zastarela mašina, tipa pisaća mašina!

Srbija