Društvo

Pomen radnicima RTS-a stradalim pre 24 godine u NATO bombardovanju

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

23/04/2023

-

09:31

Pomen radnicima RTS-a stradalim pre 24 godine u NATO bombardovanju
FoNet/Ana Paunković - Copyright FoNet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Kod spomenika Zašto u Tašmajdanskom parku u 02.06 sati održan je pomen radnicima RTS-a koji su pre 24 godine stradali u NATO bombardovanju zgrade te medijske kuće. Poginulim radnicima RTS-a poštu su odali članovi porodica, rukovodstvo i kolege iz RTS-a i predstavnici novinarskih udruženja.

Minutom čutanja odata je pošta ubijenima i položeni su venci na spomenik "Zašto", prenosi RTS. U ime porodica stradalih obratio se Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića.

"Pre 24 godine u ovo isto vreme, u 2 sata i 6 minuta, 23. aprila 1999. godine, bombardovana je zgrada RTS-a. Ponovo smo se okupili ovde ispred spomenika 'Zašto' da postavimo isto pitanje na koje već 24 godine nismo dobili odgovor - pitanje zašto", rekao je Medić.

FoNet/Ana Paunković

 

Dodao je da su NATO avioni "bez ikakvog jasnog upozorenja, bez griže savesti, sa bezbedne udaljenosti ispalili rakete na zgradu RTS-a iako su dobro znali da je u njoj svake noći bilo između 150 i 160 ljudi".

Naglasio je da je u istoriji ratovanja prvi put bombardovana jedna medijska kuća i tom prilikom na svom radnom mestu ubijeno 16 radnika. Medić je ukazao da su međunarodne novinarske organizacije i agencije odmah posle bombardovanja izjavile da RTS nikako nije mogao biti legitiman vojni cilj i da je u pitanju klasičan ratni zločin.

FoNet/Ana Paunković

 

"I pored svega toga Sud za ljudska prava u Strazburu se oglasio nenadležnim u ovom slučaju. Ovo je ostao zločin bez kazne", istakao je Medić.

Zgrada RTS-a bombadovana je tokom emitovanja vesti u 2 sata i 6 minuta posle ponoći 23. aprila 1999. godine. Tada je na svojim radnim mestima poginulo 16 radnika.

Komentari (0)

Srbija