Društvo

Zasijala tvrđava podignuta po zapovesti Sulejmana Veličanstvenog Bali-begu: Fetislam nudi mnogo više od zidina

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Slaven Dimitrić

27/04/2023

-

19:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Kladovu je svečano otvorena rekonstruisana tvrđava Fetislam, koja će naredne godine u punom sjaju dočekati 500 godina svog postojanja. Ovom kulturnom blagu od velikog istorijskog značaja, vraćen je nekadašnji izgled uz podršku Evropske unije i Nemačke, koje su u rekonstrukciju srednjovekovne tvrđave uložile 1,3 miliona evra. 

Tvrđavu su podigli Turci Osmanlije 1524. godine po zapovesti Sulejmana Veličanstvenog komandantu turske vojske Bali-begu i nazvali je Fetislam, što znači "pobeda Islama". Utvrđenje čine dve celine - Mali i Veliki grad, a tokom prve polovine 19. veka tvrđava je predstavalja uporište za očuvanje turske prevlasti u Srbiji. 

Utvrđenje su godinama urušavali i osvajali i Osmanlije i Austrougari, da bi ga Srbi oslobodili 1867. godine, a sada ga i potpuno obnovili uz podršku evropskih partnera. 

Rekonstrukcija je obuhvatila obnovu Glavne kapije (Varoš kapije), letnje pozornice, lagume, kompletne bedeme, kao i dve priobalne kule u Malom gradu. Radovi su trajali tri godine, a građani su na dan otvaranja za Euronews Srbija rekli kako su dugo čekali trenutak kada će njihova predivna tvrđava biti restaurirana, kako je ovo velika stvar i da će od sada moći da se pohvale svakome ko dođe da poseti Kladovo. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Međutim, pored zanimljive arhitekture, Fetislam ima da ponudi još mnogo toga, pošto predstavlja prijatno mesto i za odmor i za zabavu. Unutar ovih zidina nalazi se park koji služi za odmor i rekreaciju, a pogled na Dunav i rumunski grad Drobeta Turnu-Severin, upotpunjavanju doživljaj kladovskog utvrđenja. Sagrađen je i posetilački centar koji povezuje Mali i Veliki grad, čuvaće vredne eksponate, a izložbe će biti dostupne posetiocima.

Takođe, letnja pozornica u Malom gradu do sada je ugostila mnoge bendove i glumačke ekipe, zbog čega je činila središte kulturno-umetničkih događaja ove opštine, a ovo dodatno može podstaći turizam i privući posetioce iz čitave Srbije, ali i drugih zemalja. 

Šef Delegacije Evopske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, izrazio je zadovoljstvo što su EU i Vlada Srbije vratile život tvrđavi Fetislam, istakavši da je ovo utvrđenje deo kako srpskog kulturno-istorijskog nasleđa, tako i evropskog. 

Euronews/Slaven Dimitrić

 

"Ulaganjem u očuvanje kulturno-istorijskih spomenika mi podstičemo razvoj turizma koji ima velikih potencijal u ovom sjanom regionu. Ovaj potencijal turisti koji dolaze u Srbiju već prepoznaju i više od 65 odsto dolazaka turista je upravo ovde u Podunavlju. To je razlog zašto EU i nemacka uložile ukupno 24,3 miliona evra u projekat koji se zove EU za kulturno nasleđe i turizam", rekao je Žiofre. 

Rekonstrukcijom tvrđave Fetislam samo je nastavljena saradnja Srbije i EU u obnovi utvrđenja na Dunavu, koja je započeta sa Golubačkom tvrđavom. Vlasti Srbije najavljuju i brzu saobraćajnicu do Golupca kako bi se ceo ovaj kraj povezao sa Beogradom i ostatkom Srbije. 

 

Komentari (0)

Srbija