Društvo

Vlada Srbije: Grade se memorijalni centri posvećeni jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

15:41

Vlada Srbije: Grade se memorijalni centri posvećeni jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i u Beogradu
Vlada Srbije: Grade se memorijalni centri posvećeni jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i u Beogradu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je danas Zaključak kojim je odlučeno da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama. 

Predloženo je da se memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Jasenovac i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije, čime bi se obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu, saopšteno je posle sednice Vlade.

Vlada je donela i Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Zapadnog Balkana, sa ciljem davanja podrške Aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period od 2021. do 2024. godine (koji je usvojen u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana u Sofiji, 10. novembra 2020. godine), a koje podrazumevaju međusobno priznavanje akademskih i profesionalnik kvalifikacija na teritoriji Zapadnog Balkana, u okviru inicijative Mini Šengen, radi olakšavanja kretanja ljudi, odnosno kvalifikovane radne snage. 

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici i Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke "Nedelja Crvenog krsta", kako bi se obezbedila sredstava za realizaciju akcije od šireg društvenog značaja, odnosno Programa "Efikasan odgovor na nesreće - jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama - 2023. godina".

Doplatna markica od 10 dinara biće štampana u tiražu od 750.000 komada za pisma težine do 20 grama u periodu od 8. do 15. maja, kada Crveni krst Srbije obeležava posebnu manifestaciju "Nedelja Crvenog krsta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija